Tesla má další bláznivý patent. Klasické stěrače hodlá nahradit laserovými paprsky

Přiznejme si, že současný způsob čistění čelního skla pomocí stěračů a ostřikovačů není zrovna nejefektivnější. V drtivé většině případů je nečistota pouze rozmazána, nikoliv zcela odstraněna. Na druhou stranu je tento systém velmi jednoduchý, levný a snadno opravitelný, což se o nové patentované sci-fi technologii společnosti Tesla rozhodně říci nedá. Lze u ní ale předpokládat mnohem větší účinnost. Vždyť jde o malá laserová děla!

„Pulzní laserové čištění nečistot nahromaděných na skleněných částech vozidla a fotovoltaických zařízeních“ si společnost Tesla nechala patentovat už v roce 2019, ale nakonec jej americký Úřad pro patenty a ochranné známky (USPTO) schválil teprve minulý týden.

Samočinný laserový systém by měl fungovat na základě několika kamer umístěných na autě, které by jednotlivé nečistoty detekovaly a následně i lokalizovaly. Poté by ji laserové emitory na přední kapotě a blatnících zaměřily a určily intenzitu paprsku. Ta by pochopitelně byla volena jen v takové míře, aby nedošlo k ohrožení posádky. Nakonec by z jakýchsi laserových děl vyšel výstřel, který by špínu doslova vypálil.

Zní to dosti bláznivě, že? Inu jako většina vynálezů a výtvorů této americké firmy. Otázkou však zůstává, zda vývojáři zvládnout patent přetavit v reálný produkt, který se opravdu uchytí a bude jej možné legalizovat i v běžném provozu. Přece jen jim stojí v cestě řada komplikací, s nimiž se budou muset vypořádat. Tesla proto raději ani neuvádí, kdy by laserové čistění skel mohlo být reálně použito. Dříve než na autě by však mohlo být aplikováno na čištění solárních panelů.

Tagy:
patent solární panel technologie čelní sklo vynález ostřikovače nové technologie Tesla čištění USA Tesla Motors kamery laserové paprsky emitory stěrače Americký úřad pro patenty a ochranné známky United States Patent and Trademark Office