Návštěvy budeme muset testovat, říká šéfka domova seniorů. Jinou cestu nevidí

Daniela Lusková

Královéhradecký kraj a covid

Vzhledem k pozitivnímu epidemickému vývoji by v příštích dnech pro návštěvy mohly otevřít domovy pro seniory. Pro je i místopředsedkyně Asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitelka jednoho z domovů Daniela Lusková. Advent je podle ní na psychiku klientů, jejich rodin i starajících se pracovníků kritické období. Testování příchozích vidí jako nejúčinnější metodu v rámci bezpečnostních opatření.

„Je samozřejmě velmi problematické, jak to zařídit. Protože dvě skupiny, které naše seniory ohrožují, jsou zaměstnanci a ti, kteří k nim vstupují, tedy jejich blízcí. Riziko je veliké, pokud uvolníme návštěvy nebo je uvolní vláda,“ uvedla Daniela Lusková v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Zatím ale není jasné, za jakých podmínek by se do domovů pro seniory mohly návštěvy vrátit. „Je nutné se zabývat tím, jaká ochranná opatření jsme schopní kolem návštěv udělat. My jako asociace poskytovatelů jsme nějaké návrhy dali,“ zmínila místopředsedkyně.

Advent je velmi kritický na psychiku

Jako prakticky jedinou možnost vidí Lusková testování příchozích. „Testování je de facto za mě v tuto chvíli jediná metoda, nejúčinnější a vhodná i pro skupinu příbuzných. Bylo by to výrazné ulehčení těchto přísných kritérií pro vstup do zařízení. Pakliže by bylo možné návštěvy při vstupu testovat, zjistíme přibližně se 70procentní pravděpodobností, že člověk není nakažen, a tím pádem se po domově může pohybovat vcelku libovolně. Nemusíme řešit dvoumetrové rozestupy, lidé se mohou obejmout,“ prohlásila.

Upozornila také na problémy, které přináší období Vánoc. „Máme před sebou adventní období. To je velmi kritické období na psychiku jednak našich klientů, jejich blízkých, a také pro nás jako lidí, kteří se o naše dámy a pány staráme,“ sdělila.

Kde byl kontakt intenzivní, je intenzivní i dopad odloučení

Dopad zákazu návštěv v domovech seniorů je podle Luskové u klientů různý. „Jsou lidé, za kterými jejich blízcí nepřijdou celý rok nebo přijdou jenom někdy. A pak jsou také rodiny, které chodí každý den. A pochopitelně tam, kde je kontakt velmi intenzivní, je také dopad odloučení velmi intenzivní,“ popsala.

Rozdíl oproti jarnímu období je, že ředitel může udělat výjimku a povolit návštěvu, pokud dochází k prokazatelnému zhoršování psychického stavu konkrétního klienta. „A to se také děje. Takže pokud pracovníci, kteří se o něj starají, řeknou, že dochází k nějakému strádání a třeba i k tomu, že člověk odmítá jíst nebo pláče, potom pochopitelně návštěvu za přísných bezpečnostních opatření, to znamená s ochrannými pomůckami, za tím člověkem pouštíme,“ dodala Lusková závěrem.

Tagy: