Těžké průjmy či křeče: Pozor na uskladňování potravin v horku. Které vás mohou „prohnat“?

Experti radí, aby lidé v horku nepodceňovali vhodné uskladňování potravin.

Co jíst v teple

Bolesti břicha, zažívací potíže, křeče a někdy i trvalé zdravotní následky. Právě to může přivodit konzumace potravin, které jsou v současných vedrech vystaveny na nevhodných místech. Někdy dokonce stačí jen pár desítek minut v rozpáleném autě a z jídla koupeného na víkend můžete mít časovaná bomba pro vaše zdraví.

Tepelně upravené, nebo uchované v chladu – delikatesa, ale ponechané napospas horku – katastrofa pro náš žaludek. „Asi nejznámější chorobou je salmonelóza, která způsobuje těžké průjmy. Zejména v mase se ale vyskytuje také campylobacter,“ sdělil redakci lékař Cyril Mucha. A právě nákaz touto bakterií v letošním roce nápadně přibylo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se tělo vaří. Podívejte se, jak lidské orgány reagují na extrémní horka

„Campylobakterióz bylo jenom za první polovinu tohoto roku hlášeno kolem pěti tisíc, salmonelóz bylo nahlášeno kolem 2 700,“ uvedla epidemioložka Zdeňka Manďáková. Jedná se o nepříjemné onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou. Nákazu způsobují špatně skladované potraviny. A není to přitom jen maso, zejména to mleté, které by vás po nějaké době strávené v autě mohlo zdravit na dálku, ale třeba i ryby, vejce, cukrářské a mléčné výrobky nebo majonézy. Obecně to pak jsou potraviny, které v sobě mají vlhkost, nejsou zakonzervované anebo nejsou kyselé.

Pozor na rychlé občerstvení

Takto choulostivé potraviny bychom měli při nákupu dávat do košíku jako poslední a přepravovat je alespoň v něčem, co by je izolovalo od horka. To totiž v autě rapidně rychle roste. „Řádově se bavíme třeba o hodině, po níž je maso zkažené,“ varuje Jan Pivoňka z Potravinářské komory ČR.

Pozor bychom si měli dát i u stánků s rychlým občerstvením. „Hranolky jsou opečené, ty si můžeme dát, ale tatarka opečená není. Já bych se toho v toto horku opravdu bál,“ sdělil Mucha. Obdobně by se lidé měli mít na pozoru u kopečkové zmrzliny. „Problematické bývá namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá. Pokud vidíme, že je voda dlouho nevyměněná, tak je tam velké riziko, že se v ní něco rozmnožilo,“ doplnil Pivoňka. Mnohem bezpečnější a někdy i levnější je pak točená zmrzlina.

Tagy: