100,00 % okrsků sečteno
68,95 % volební účast




34,51 %

ANO

23,36 %

SPOLU

11,23 %

STAN

8,97 %

PIRÁTI

7,78 %

SPD

6,77 %

MOTO

0,44 %

GENERACE

0,22 %

ČR1

0,21 %

ŠVÝC. DEM.

0,18 %

ČSSD

0,13 %

VOLUNTIA

0,13 %

0,11 %

VÝZVA

0,08 %

JASAN

0,07 %

REBELOVÉ

0,06 %

MZH

0,06 %

HOP HYDRA

0,06 %

VOLT

0,05 %

LEVICE

0,05 %

SMSKA

0,03 %

KRUH

0,01 %

BPS

0,00 %

PB

0,00 %

NE URZA.CZ

Těžké průjmy či křeče: Pozor na uskladňování potravin v horku. Které vás mohou „prohnat“?

Výběr redakce


Bolesti břicha, zažívací potíže, křeče a někdy i trvalé zdravotní následky. Právě to může přivodit konzumace potravin, které jsou v současných vedrech vystaveny na nevhodných místech. Někdy dokonce stačí jen pár desítek minut v rozpáleném autě a z jídla koupeného na víkend můžete mít časovaná bomba pro vaše zdraví.

Tepelně upravené, nebo uchované v chladu – delikatesa, ale ponechané napospas horku – katastrofa pro náš žaludek. „Asi nejznámější chorobou je salmonelóza, která způsobuje těžké průjmy. Zejména v mase se ale vyskytuje také campylobacter,“ sdělil redakci lékař Cyril Mucha. A právě nákaz touto bakterií v letošním roce nápadně přibylo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se tělo vaří. Podívejte se, jak lidské orgány reagují na extrémní horka

„Campylobakterióz bylo jenom za první polovinu tohoto roku hlášeno kolem pěti tisíc, salmonelóz bylo nahlášeno kolem 2 700,“ uvedla epidemioložka Zdeňka Manďáková. Jedná se o nepříjemné onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou. Nákazu způsobují špatně skladované potraviny. A není to přitom jen maso, zejména to mleté, které by vás po nějaké době strávené v autě mohlo zdravit na dálku, ale třeba i ryby, vejce, cukrářské a mléčné výrobky nebo majonézy. Obecně to pak jsou potraviny, které v sobě mají vlhkost, nejsou zakonzervované anebo nejsou kyselé.

Pozor na rychlé občerstvení

Takto choulostivé potraviny bychom měli při nákupu dávat do košíku jako poslední a přepravovat je alespoň v něčem, co by je izolovalo od horka. To totiž v autě rapidně rychle roste. „Řádově se bavíme třeba o hodině, po níž je maso zkažené,“ varuje Jan Pivoňka z Potravinářské komory ČR.

Pozor bychom si měli dát i u stánků s rychlým občerstvením. „Hranolky jsou opečené, ty si můžeme dát, ale tatarka opečená není. Já bych se toho v toto horku opravdu bál,“ sdělil Mucha. Obdobně by se lidé měli mít na pozoru u kopečkové zmrzliny. „Problematické bývá namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá. Pokud vidíme, že je voda dlouho nevyměněná, tak je tam velké riziko, že se v ní něco rozmnožilo,“ doplnil Pivoňka. Mnohem bezpečnější a někdy i levnější je pak točená zmrzlina.