CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Thomayerova nemocnice odstartovala modernizaci. Ročně uspoří 7 milionů za energie

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze odstartovala více než roční modernizační maraton. Díky doposud největšímu projektu energetických úspor ve zdravotnictví nemocnice ušetří přes 7 milionů korun ročně a sníží své emise CO2 o 2 500 tun.

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici odstartovali největší stavební a energetickou modernizaci pavilonů za posledních čtyřicet let. Trvat bude déle než rok. „Zateplení sedmi našich pavilonů je součástí velkého projektu energetických úspor. Jsme vůbec první fakultní nemocnicí v Česku, která se rozhodla využít formu EPC, kdy nám dodavatel úspory přímo garantuje ve smlouvě,“ řekl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš na čtvrteční tiskové konferenci.

„Jsme rádi, že část nákladů se nám rychle vrátí z dosažených úspor za energie. Zároveň uspoříme významný objem plynu, a podpoříme tak energetickou soběstačnost České republiky,“ doplnil.

Náklady by rekonstrukce měla ušetřit opravdu značné. „Očekáváme úspory asi 7,1 milionu korun ročně v loňských cenách. Minimálně půjde o 30 procent,“ řekl ve čtvrtek u příležitosti zahájení projektu Jiří Cairola, ekonomický náměstek Thomayerovy nemocnice. Za loňský rok podle něj nemocnice vydala za energie 48 milionů korun, letos má na ně kvůli enormnímu růstu cen vyčleněno 98 milionů korun.

Fakultní Thomayerova nemocnice v pražské Krči byla slavnostně otevřena již v roce 1928 jako jedno z nejmodernějších zařízení tohoto typu v Evropě. Stalo se tak u příležitosti 10. výročí vzniku první Československé republiky. Řada objektů je tak památkově chráněna, dřevěná okna budou nově nahrazena jejími přesnými replikami.

Projekt pro nemocnici realizuje společnost ČEZ ESCO. Generální ředitel firmy Kamil Čermák uvedl, že podobné projekty pro úspory energie společnost dříve připravila také pro Národní divadlo nebo České vysoké učení technické (ČVUT). „Kdyby se realizovaly na všechny veřejné budovy, ušetřit by se dalo až 20 miliard korun ročně,“ řekl Čermák.

Tagy:
nemocnice Evropa rekonstrukce energie projekt Thomayerova nemocnice Česko České vysoké učení technické v Praze Národní divadlo v Praze Zdeněk Beneš Kamil Čermák ČEZ ESCO, a.s.