Energetická státní pomoc? Bude hodně drahá a těžko se zrealizuje, shodli se experti

Plynovod

360° (523)

Zvláštní energetický tarif, se kterým přišla vláda, bude obtížný realizovat a finančně utáhnout. Tak plánovanou pomoc v době zdražování okomentoval energetický expert a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr. Ředitel skupiny Amper Jan Palaščák v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodal, že by preferoval její adresnější zacílení.

„Tarif s omezenou spotřebou dává smysl, je docela chytrý. Není ale jen o pomoci nejchudším, bavíme se už o plošném opatření, byť omezeném,“ popsal v 360° energetický expert Šnobr. Vládní návrh vnímá skepticky z několika důvodů.

„Nepochybně bude stát hodně peněz, je otázka, jak bude tarif zastropovaný. Nápad dobrý, ale realizace… Řeklo se zatím velmi málo,“ pokračoval Šnobr s tím, že je pesimista, protože zavedení nebude jednoduché. Pomoc tak může k lidem přijít pozdě.

Adresná pomoc namísto plošné

S tím souhlasil i Palaščák. „Máme na to, abychom pomáhali potřebným, ale ne na kompenzace pro všechny. Covid nás vyčerpal,“ uvedl ve vysílání.

Vládní pomoc v době zdražovaní pro CNN Prima NEWS nastínil ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor. Potvrdil, že opatření se nemá týkat jen lidí s nízkými příjmy a mělo by obyvatele České republiky motivovat ke spoření.

Podle Gavora je tato pomoc potřebná. „Drahota postupuje a dopady už zasahují větší počet odběratelů. Jde o tíživé břemeno pro celou střední třídu, která je základem společnosti. I když se vláda z pochopitelných rozpočtových důvodů bránila, je potřeba přinést plošnou úlevu. Kabinet se snaží o spojení s motivačním efektem. Vše směřuje k tomu, že úspora na ceně bude omezena na část spotřeby. Souhlasím, že nelze snižovat administrativně ceny energie na celou dodávku,“ uvedl Gavor.

Bez ohledu na chování Ruska, další výhled není příliš optimistický, shodli se Šnobr i Palaščák. „Nejsme schopni nahradit plyn z Ruska a ruský prezident Vladimir Putin ví, že má několik let na to, aby napínal Evropu,“ upozornil Šnobr s tím, že vysokých cen se brzy nezbavíme. „Nepředpokládám, že ceny půjdou dolů. Před rokem jsme slýchali to stejné,“ doplnil Palaščák.

Tagy: