Topolánek o projevu Blatného: Tragické a bez řešení či vize. Kritikou nešetří ani další

Mirek Topolánek

Co Blatný a význam jeho proslovu

Beze smyslu, bez řešení či bez vize. Tak hodnotí čtvrteční apel ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k občanům, aby dodržovali opatření proti koronaviru, expremiér Mirek Topolánek. Ten dokonce uvádí, že „nic lidsky smutnějšího a tragičtějšího“ v poslední době neviděl. Kritický je i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka či novinářka Lenka Zlámalová.

„Neviděl jsem v poslední době nic lidsky smutnějšího a tragičtějšího, než byla dnešní (čtvrteční – pozn. red.) tiskovka ministra Blatného. Beze smyslu, bez podkladů, bez řešení, bez vize, bez energie, nakonec i bez dotazů. Bylo mi ho normálně líto,“ zhodnotil Blatného projev na svém twitterovém účtu bývalý předseda vlády.

O tom, proč vládní opatření lidé nedodržují, má jasno předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Vládní opatření nefungují, protože pro mnoho lidí jejich dodržování znamená neřešitelnou existenční situaci z důvodu nedostatečných kompenzací,“ napsal na Twitteru šéf lidovců. Ten zároveň dodal, že kdyby vláda vnímala zpětnou vazbu, pravidla by dávno upravila.

Pro CNN Prima NEWS zhodnotila Blatného apel analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Ta říká, že na ni projev „působil úplně katastroficky“. „Pan ministr nám jinými slovy sděloval: ‚Stát selhal, naše opatření nefungují, za všechno můžete vy, že jste nezodpovědní, vůbec nevíme, co s tím máme dělat,‘“ řekla CNN Prima NEWS Zlámalová s tím, že v projevu nebyl žádný projev naděje ani návrh řešení.

Podle analytičky Týdeníku Echo a webu Echo24.cz navíc vláda pochybila při aktuální likvidaci polní nemocnice v Letňanech. „Je to šetření na špatném místě,“ řekla Zlámalová s tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) se měl pokusit získat pro nemocnici personál a pokusit se z ní vytvořit očkovací centrum.

Nemocnice jsou na hraně urgentní péče, říká Blatný

Ministr zdravotnictví apeloval zejména na to, aby lidé dodržovali nedávno zpřísněná opatření v boji proti koronaviru. Kromě toho hlásil, že aktuální stav v českých nemocnicích je skutečně kritický. „Řada nemocnic je na hraně urgentní péče. Jsou kraje, kde zbývá jen pár míst na ARO,“ řekl na tiskové konferenci Blatný.

Samotná protiepidemická opatření, která byla kvůli epidemii zavedena, podle něj „přestala fungovat“. Blatný dodal, že to je jasný důkaz, že se v Česku šíří britská mutace koronaviru. Právě proto ve čtvrtek apeloval na občany, aby poctivě dodržovali vládní opatření, „ať už si o nich či o pandemii myslí cokoliv“.

Ve svém projevu lidi také vyzýval k tomu, aby pokud možno necestovali a co nejméně se setkávali. Pokud však musí, tak mají podle něj mít ochranné pomůcky, nejlépe respirátory.

Tagy: