Evropu trápí zvýšená koncentrace oxidů síry. Vulkán na La Palmě stále chrlí lávu

Sopka na španělském ostrově La Palma

Sopka na kanárském ostrově La Palma stále chrlí lávu

Sopka na kanárském ostrově La Palma chrlí lávu, sopečný popel a toxické plyny už bezmála dva měsíce. Nad Evropou už byly naměřeny zvýšené koncentrace oxidů síry. Podle některých expertů už sopečná aktivita v minulosti ovlivnila klima i na několik let.

Už téměř dva měsíce ze sopky na La Palmě nepřetržitě vytékají proudy lávy. Ta vytváří novou pevninskou plochu a ostrov se nepatrně zvětšuje. Kvůli sopečnému popelu byl několikrát omezen provoz místního letiště. Sopečné plyny se ale mohou projevit i tisíce kilometrů daleko.

„Kysličník siřičitý se dostal až nad Evropu ve vyšších vrstvách troposféry, nicméně nemáme zprávy o tom, že by se objevily kyselé deště nebo něco takového,“ popsal Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu.

Aktivitu sopky v její blízkosti přesto doprovázejí neobvyklé meteorologické jevy, jako například blesky nebo oblaka ve formě soustředných kružnic. Sopky v minulosti dokázaly ovlivnit klima celé planety i na několik let, to však v tomto případě zatím podle expertů nehrozí.

„K tomu, aby došlo k nějakému dlouhodobějšímu ovlivnění klimatu v Evropě nebo v širším okolí sopky by musely být sopečný popel nebo plyny vrženy až do stratosféry,“ uvedl Smola a vysvětlil, že to znamená vzdálenost 11 až 15 kilometrů.

Sopka už přesto napáchala obrovské škody. Zničila 1 500 obydlí, infrastrukturu a banánové plantáže. Jeden člověk kvůli erupcím zemřel. Kdy se vulkán konečně uklidní, zatím není vůbec jasné.

Tagy: