Vyhublí psi uvěznění v troskách domů na La Palmě dostávají krmení pomocí dronů

Krmení psů za pomoci dronů

Krmení psů za pomoci dronů. K takovému způsobu záchrany se museli uchýlit obyvatelé Kanárského ostrova La Palma. Několik domácích mazlíčků tam totiž zůstalo uvězněno v troskách domů a nemají přístup k potravě. Záchranáři ani helikoptéra se za nimi kvůli tekoucí lávě momentálně nemohou dostat. Sopka na La Palmě se probudila k životu 19. září a podle odborníků není jasné, kdy její vulkanická činnost ustane.

Obec Todoque na La Palmě byla kvůli erupci sopky už dávno evakuovaná. Několik psů tam ale uvázlo a před několika dny je lidé našli právě díky dronu. Na záběrech je vidět, jak vyhublí a vyčerpaní psi marně hledají potravu na místě zasypaném sopečným popelem.

„Veterináři nám poradili, co jim máme poslat za stravu. Byli hladoví a dehydratovaní,“ řekl televizi RTVE José Barreto. „Zatím se k nim pěšky nedostaneme kvůli velmi vysoké teplotě,“ dodal. Ale hned jak to bude možné, vydají se je hasiči zachránit.

Podle operátora dronu Thomase Haacka jsou psi stále velmi hubení, ale už jsou na tom lépe. Jednou denně jim posílají dronem jídlo a vodu. Po silnici zničené lávou a popelem se k nim ještě nedá dostat a zatím tam nemůže letět ani helikoptéra.

Tlapkami nabírali vytoužené jídlo

Záběry z dronu, poskytnuté jednou ze společností odpovědných za operaci, ukazují, jak několik vyhublých psů leží schoulených v popelu a jen zoufale vyhlíží potravu. Jakmile uslyší dron, zvedají hlavy. Drony pak z oblohy začnou shazovat balíčky s jídlem a vodou. Ty vyhublá zvířata otevírají zuby a tlapkami, aby nabrala tolik potřebnou výživu.

Láva ze sopky na La Palmě už zničila na 1 550 domů, několik desítek kilometrů silnic a desítky hektarů banánovníkových plantáží. Zatím podle expertů nelze říci, jak dlouho ještě bude erupce trvat. Láva se navíc dostala i do Atlantského oceánu, což podle odborníků může vést ke vzniku toxických emisí. Do budoucna by to však mohlo obohatit ekosystém, míní odborníci.

Tagy: