Transgender šampionku neuznává ani přeoperovaná celebrita. Jde o selský rozum, říká

Univerzitní závody NCAA odehrávající se na půdě Spojených států amerických běžně zbytek světa příliš nezajímají. Jenže aktuálně si konkrétně vysokoškolské plavání zasluhuje abnormální pozornost. Může za to Lia Thomasová, první transgender šampionka v historii vysokoškolské ligy. I když titul získala už před týdnem, stále se mluví o tom, že ho drží neprávem.

Thomasová ovládla šampionát poté, co vyhrála závod na 500 yardů. Za svými zády nechala ženu, která by při svém renomé měla být za normálních okolností jasnou favoritkou na první místo. Emma Weyantová z University of Virginia totiž na loňských olympijských hrách brala stříbrnou medaili, což ale bylo na „pouhé“ vysokoškolské úrovni v konkurenci s transgender soupeřkou evidentně málo.

Nyní je kontroverzní plavkyni 22 let, ještě do roku 2019 závodila za mužský tým. V pubertě se její tělo vyvíjelo zcela jinak než u aktuálních sokyň, čímž pro současnost nabrala nespornou výhodu. A to navzdory tomu, že podstoupila povinnou léčbu na snížení testosteronu trvající rok. Každopádně na první pohled je patrné, že oproti ostatním kolegyním z bazénu má fyzický náskok.

Americká média postupně zveřejňují výpovědi zoufalých soupeřek, které i v slzách líčí, jak je nemožné Thomasovou porazit, ať se budou snažit sebevíc, „protože je stále svým způsobem chlap“. Nejde jen o plavkyně, i studenti fandící na závodech jsou vybavení například transparenty s nápisy „holčičí sport pouze pro holky“, případně „podporujeme férový sport“. A kontroverze kolem dominantní Thomasové daleko přesáhly hranice soutěží NCAA a hovoří o nich leckdo.

Teď například i floridský guvernér Ron DeSantis. „Muž, který se identifikuje jako žena, mohl soutěžit a byl prohlášen za vítěze závodu. Mým přesvědčením je, že chlapi by neměli soutěžit s ženami, jako je Emma Weyantová,“ poznamenal.

Zastání nemá Thomasová paradoxně ani u americké televizní celebrity Caitlyn Jennerové. Ta ještě před kariérou v showbyznysu byla úspěšnou hráčkou amerického fotbalu i atletkou, která se představila na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Velké haló způsobila v roce 2015, kdy postoupila změnu pohlaví – do té doby se jmenovala William Bruce Jenner.

Jennerová rovněž souhlasila s většinovým názorem, že transgender plavkyně nebyla skutečnou vítězkou onoho závodu na 500 yardů a tento titul měl připadnout Weyantové. „Není to transfobické, nic proti trans lidem. Jen jde o selský rozum,“ napsala na Twitteru.

Jaké popularitě se (ne)těší Thomasová, bylo zjevné při vyhlášení na pódiu. Když se závodnice seřadily na jednotlivých stupních, na druhou Weyantovou čekal hlasitý jásot. Při korunovaci Thomasové se ozval decentní potlesk, který byl naředěný pískáním.

„Snažím se to ignorovat, jak jen to jde, snažím se soustředit na plavání, abych se připravila na závody, ostatní věci blokuji,“ řekla Thomasová reprezentující Pensylvánskou univerzitu pro ESPN.

Tagy:
Twitter Olympijské hry Mnichov plavání Spojené státy celebrita univerzita transgender USA sport Ron DeSantis Lia Thomasová Caitlyn Jennerová NCAA Emma Weyantová University of Virginia