Transporty jako za nacistů. Rusko uprchlíky posílá do táborů na Sibiři, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinci obviňují Rusko z genocidy. Mariupolské úřady tvrdí, že jsou uprchlíci z města odváženi do „filtračních center“ a následně jsou násilně přemisťováni do odlehlých měst na Sibiři. Rusové prý Ukrajincům zabavují telefony a doklady. Starosta města počínání Rusů odsuzuje a přirovnává je k deportacím za druhé světové války.

Podle mariupolské městské rady bylo z města odvezeno několik tisíc občanů. Rusové je měli převézt do „filtračních táborů“, kde jim sebrali osobní doklady a telefony. Jejich cesta by následně měla mířit na Sibiř, kde by podle informací mariupolských úřadů měli lidé zadarmo pracovat v táborech, píše web Daily Mail.

Šéf zahraniční politiky Evropské unie (EU) Josep Borrell prohlásil, že „to, co se děje v Mariupolu, je obrovský válečný zločin“. „Vše ničí, bombardují a zabíjejí všechny bez rozdílu. Je to něco strašného,“ zdůraznil.

Ruské tiskové agentury informovaly, že do Ruska v posledních dnech dorazily autobusy se stovkami uprchlíků z obléhaného jihovýchodního přístavního města Mariupol. Moskevští představitelé rovněž uvedli, že z Mariupolu byl „zachráněn“ vlak s více než 280 Ukrajinci.

Starosta Vadym Bojčenko údajné násilné deportace přirovnal k transportům vězňů nacistickým Německem za druhé světové války. „To, co dnes dělají okupanti, je známé starší generaci, která viděla hrůzné události druhé světové války, kdy nacisté násilně zatýkali lidi. Je těžké si představit, že by ve 21. století mohli být lidé násilně odvlečeni do jiné země,“ prohlásil.

Boj do posledního muže

Informace o odvážení lidí z Mariupolu v neděli sdílel také úředník mariupolské radnice Pavlo Kyrylenko. Uvedl, že obyvatelé oblastí pod ruskou kontrolou jsou posíláni do „filtračních táborů“, kde jim zabavují telefony a doklady.

Ruskem podporovaní separatisté na východě Ukrajiny v neděli uvedli, že od 5. března bylo z Mariupolu evakuováno 2 973 lidí. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová sdělila, že zprávy o deportaci jsou „znepokojivé a bezohledné, pokud jsou pravdivé“, ale že je Washington nepotvrdil.

Mariupol se nachází ve stavu humanitární nouze poté, co byl obklíčen ruskými vojsky, je odříznut od dodávek energie, potravin a vody a čelí neustálému bombardování. Ruský generálplukovník Michail Mizincev v neděli pozdě večer požadoval, aby ukrajinské jednotky a „zahraniční žoldnéři“ v přístavu složili zbraně a vzdali se výměnou za to, že budou moci bezpečně odejít desítky tisíc civilistů uvězněných v těžce obléhaném městě.

Správa města měla čas na rozmyšlenou do pondělního rána. Mariupol však tyto požadavky během několika minut odmítl a Pjotr Andjušenko – poradce starosty Mariupolu – prohlásil, že ruským slibům o amnestii nelze věřit a vojáci bránící město jsou odhodláni bojovat do posledního muže.

Tagy: