Zcela zničený Mariupol odmítá kapitulovat. Jak probíhá válka ve strategickém přístavu

Neustále útoky, rozbombardované divadlo, stovky lidí v krytech nebo ostřelování humanitárních koridorů. Jedním z měst, které odnáší ruskou invazi na Ukrajině nejvíce, je bezesporu přístavní město Mariupol na jihovýchodě země. Ukrajinci ale kapitulovat nehodlají, naopak žádají bezpečnou evakuaci obyvatel ze zničené oblasti. Pojďme si připomenout, jak šel čas Mariupolem v posledních dnech.

14. března – Rusko tvrdí, že neútočí na civilisty

Od začátku ruské invaze přišlo o život už více než 2 500 obyvatel Mariupolu. Mezi oběťmi je podle médií také jedna z těhotných žen, které byly zraněny při bombardování místní porodnice. Nepřežilo ani její nenarozené dítě. Ukrajinci tvrdí, že ruské jednotky zabránily dodání humanitární pomoci do obléhaného 430tisícového města. Rusko tvrdí, že neútočí na civilisty.

16. března – Rusové zasáhli divadlo

Při ruském náletu zasáhla bomba velké ničivé síly divadlo v Mariupolu. Ukrývaly se v něm stovky lidí. Údaje o obětech nejsou jasné.

17. března – Záchranáři nemohou ke krytu

Dobré zprávy, kryt pod divadlem bombardování vydržel. Podle ukrajinského poslance a podnikatele Serhije Taruty z něj vychází přeživší, ale bližší podrobnosti nejsou známy. Podle prvních informací mohlo být ve chvíli útoku v divadle až 1 200 lidí.

Večer ale přichází znepokojivá zpráva. Záchranáři se kvůli dalšímu ruskému ostřelování nemohou dostat k lidem v krytu. Drama na jihovýchodě země rozhodně neutichá.

18. března – V krytu zůstává přibližně 1 300 lidí

Ruské ministerstvo obrany uvádí, že v centru Mariupolu se bojuje a ruští vojáci se separatisty „utahují smyčku“ okolo tohoto města. V krytu pod rozbombardovaným divadlem zůstává ještě více než 1 300 lidí, o jejich osudu se neví. Zatím se podařilo zachránit 130 osob.

Podle nových zpráv z odpoledních hodin utrpěl jeden člověk těžká zranění, nikdo nezemřel.

19. března – Podle odhadů bylo zničeno 80 procent města

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že ruská armáda se nadále snaží proniknout do centra. Podle odhadů bylo v bojích zničeno už 80 procent města, v krytu pod troskami divadla nadále zůstává asi tisíc lidí, o jejichž osudu se neví. V záchraně brání pokračující ruské ostřelování, uvádí ukrajinská strana.

Tvrdé boje se vedou také o velké ocelárny Azovstal. „Můžu říct, že jsme tohoto ekonomického giganta ztratili. Jedna z největší metalurgických továren v Evropě je v tuto chvíli ničena,“ oznámil poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko.

20. března – Ruská armáda bombardovala uměleckou školu,

Ruská armáda bombardovala uměleckou školu, v níž se ukrývalo asi 400 lidí.  Počet mrtvých a zraněných není zatím známý, městská rada ale uvedla, že budova školy byla zničena a pod troskami jsou oběti. Mezi lidmi byli v budově i starci, ženy a děti. Agentura Reuters poznamenala, že informaci nemohla ověřit z nezávislých zdrojů.

V Mariupolu nefungují dodávky elektřiny ani tepla, je problém s nedostatkem vody, potravin a léků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu prohlásil, že ruské obléhání Mariupolu je válečný zločin, který se bude připomínat po staletí.

„Blokáda Mariupolu se zapíše do dějin odpovědnosti za válečné zločiny. Udělat to mírumilovnému městu, které okupanti zničili, je teror, na který se bude vzpomínat po staletí. A čím více o tom Ukrajinci světu říkají, tím větší podporu nachází. Čím silnější útoky Rusko proti Ukrajině zahájí, tím horší důsledky to pro něj bude mít,“ má jasno ukrajinská hlava státu.

V sobotu z obležených měst podařilo humanitárními koridory dostat 6 623 civilistů, z toho 4 128 lidí z Mariupolu, což je méně než během pátku. Mariupolská městská rada rovněž obvinila ruské síly, že několik tisíc obyvatel města proti jejich vůli převezly během uplynulých dní do Ruska.

„Okupanti nelegálně odvlekli lidi ze čtvrti Levoberežnyj a z krytu budovy sportovního klubu, kde se před nepřetržitým bombardováním ukrývala více než tisícovka osob,“ uvedla rada.

Mariupol se zařadil mezi města, která zcela zničila válka, řekl po návratu do vlasti řecký generální konzul Manolis Andrulakis. Ruskými silami obléhané město opustil jako poslední diplomat zastupující zemi EU. Podle svých slov tam viděl hrůzy, které nikomu nepřeje spatřit.

21. března – Ukrajina odmítá kapitulaci

Rusové vyzvali ukrajinské síly bojující v Mariupolu, aby se vzdaly. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod, uvedl ruský generál. Kapitulace ale nepřichází v úvahu, sdělila vicepremiérka země Iryna Vereščuková zpravodajskému portálu Ukrajinska pravda. Naopak vyzvala ruské vojáky, aby bez dalších odkladů otevřeli humanitární koridor, který by umožnil evakuaci civilistů.

„Rusko se skutečně dopouští mnoha válečných zločinů. To, co se děje v Mariupolu, je masivní válečný zločin. Ničí všechno, bombarduje a zabíjí všechny, bez rozdílů,“ řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Mariupol je kvůli své přístavní poloze strategickým cílem. V posledních dnech tam v porovnání s ostatním územím Ukrajiny probíhají nejtěžší boje. Přečtěte si reportáž z nedaleké nemocnice, kam musí bát transportovány zraněné děti. Nikdy už nebudou žít jako dřív.

Tagy: