Záhadná úmrtí policistů, kteří zasahovali v Kapitolu. Už čtvrtý spáchal sebevraždu

Celkem čtyři policisté, kteří zasahovali proti lednovému útoku na washingtonský Kapitol, už spáchali sebevraždu. Nejnovější obětí je důstojník Gunther Hashida, který zemřel na konci července. Zda sebevraždy přímo souvisí s nepokoji v americkém sídle zákonodárné moci, není zatím prokázáno. Úřady z ledna oficiálně evidují pět úmrtí – čtyř protestujících a jednoho policisty.

„Důstojník Gunther Hashida, přidělený k týmu pro mimořádné události, byl ve čtvrtek 29. července nalezen mrtvý ve svém bydlišti,“ uvedla pro televizi CNN skrze prohlášení Kristen Metzgerová, mluvčí Metropolitní policie ve Washingtonu.

„Truchlíme, naše myšlenky a modlitby směřují k jeho rodině a přátelům,“ dodala Metzgerová. Hashida vstoupil do řad policie v roce 2003, se svou prací byl dle svých kolegů spokojený.

V červenci zemřel vlastní rukou i policista Kyle DeFreytag, toho našli mrtvého 10. července. Další dvě sebevraždy se odehrály v lednu – zemřeli metropolitní policista Jeffrey Smith a také veterán kapitolské policie (USCP) Howard Liebengood. Celkem úřady evidují sebevraždy čtyř policistů, kteří zasahovali proti rozzuřeným protestujícím, tři z nich pracovali pro metropolitní složky.

Jedinou obětí z řad policistů byl přímo při lednovém zásahu Brian D. Sicknick. Ten zemřel v nemocnici krátce po útoku na následky zranění. Jeden z protestujících na něj zaútočil hasícím přístrojem, později vyšetřovatelé označili jako pravděpodobnější příčinu smrti reakci na pepřový sprej. Sicknick totiž skončil v nemocnici po náhlém kolapsu s mrtvicí a krevními sraženinami až druhý den.

Přímo během útoku zemřeli také čtyři protestující. Veteránku amerického letectva Ashli Babbittovou postřelil jeden z příslušníků kapitolské ochranky, žena zemřela na následky zranění. Další dva příznivci exprezidenta USA Donalda Trumpa zemřeli na náhlé zdravotní problémy. U dalšího protestujícího bylo příčinou smrti předávkování.

Vyšetřování bez uspokojivých odpovědí

Během vyšetřování výběrového výboru Sněmovny reprezentantů minulý měsíc pronesl policista Kapitolu Harry Dunn emotivní výzvu policistům, aby se nebáli říct o pomocnou ruku. „Chci využít této chvíle a promluvit ke svým kolegům policistům o emocích, které stále prožívají z událostí 6. ledna. Není vůbec nic špatného na tom, když vyhledají odbornou pomoc,“ řekl Dunn.

„To, čím jsme si ten den všichni prošli, bylo traumatizující. Pokud se trápíte, využijte prosím poradenských služeb, které jsou nám k dispozici,“ dodal.

Dvojice senátních vyšetřovacích výborů shledala, že na situaci měla vliv řada chyb, od selhání federálních zpravodajských služeb při varování před hrozícím násilím přes chyby v komunikaci po nedostatečnou přípravu a vybavení policie zajišťující ochranu Kapitolu.

Výsledkem byl chaotický zásah a fakt, že se demonstrantům podařilo překonat policisty chránící areál, ve kterém zrovna kongresmani potvrzovali výsledky prezidentských voleb.

Vyšetřovatelé dosud nezjistili, kdo je zodpovědný za podomácku vyrobené výbušniny, které někdo umístil před budovy vedení Republikánské i Demokratické strany ve Washingtonu v den násilností.

Televize CNN upozornila také na „několik do očí bijících opomenutí“ během vyšetřování, včetně prozkoumání role Donalda Trumpa. To podle ní vyvolává pochyby, zda zákonodárci ve snaze o dvojstranické vyšetřování narazili na hranice současného Kongresu.

Tagy:
policie sebevražda úmrtí Washington protesty nepokoje Demokratická strana USA Donald Trump Kapitol Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Washington, D.C. Metropolitní policie Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Ashli Babbittová