Třetině lidí z výplaty nezbyde nic. Představa, že si naspoří na důchod, je naivní, řekl ekonom

Finanční analytik Vladimír Pikora a ekonom Štěpán Křeček v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS.

Lidé si budou muset na důchod odkládat, problém ale je, že třetina z nich nemá takové příjmy, aby měla co dát stranou. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl finanční analytik Vladimír Pikora. Mezi občany, kteří žijí od výplaty k výplatě, ale podle ekonoma Štěpána Křečka patří i lidé s vysokými příjmy, kteří s penězi neumějí hospodařit.

Počet důchodců se podle Křečka bude zvyšovat i přes pozdější věk odchodu do penze. „Stále menší počet pracujících bude muset financovat stále větší počet důchodců, takže státní penze bude hrát čím dál menší roli,“ vysvětlil ekonom Křeček s tím, že si lidé na důchod budou muset odkládat už v produktivním věku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ON-LINE: Babiš řečnil hodinu. Zmínil ukrajinská kuřata se salmonelou či lízání zmrzliny

Méně optimisticky vidí celou situaci Pikora. „Třetina lidí nemá takové příjmy, aby si měla co odkládat, ale žije od výplaty k výplatě. Představa, že si každý musí naspořit a bude tady jen maličký státní důchod, je naivní,“ nesouhlasil se svým kolegou a dodal, že řešení bude mnohem komplikovanější, než se ve veřejném prostoru léta tvrdí.

„Chtěl bych vyvrátit mýtus, že od výplaty k výplatě žijí jen chudí lidé. Často jsou to lidé s vysokými příjmy, kteří neumí s penězi hospodařit,“ doplnil Křeček s tím, že právě těch se změny dotknou nejvíce.

Na to, jestli je důchodová reforma podle ekonomů krok správným směrem se můžete podívat ve videu umístěném v úvodu článku.

Tagy: