Otevíráte dveře od auta správnou rukou? Britům hrozí za porušení pravidla tučná pokuta

Nejde o terminologii z boxerského ringu nebo zápasnických žíněnek. Britské cyklistické lobby protlačilo do zákona nový způsob otevírání dveří. Lidé vystupující z auta budou muset používat tzv. holandský chvat, při kterém berete za kliku rukou vzdálenější od dveří. Za porušení pravidla hrozí nyní ostrovním řidičům pokuta v přepočtu až 30 tisíc korun.

Co uděláte, když zaparkujete a chcete vystoupit? Rozhlédnete se pořádně, jestli za vámi není cyklista, chodec nebo nepřijíždí jiné auto? Krom vlastního zapamatování, že se máte podívat třeba do zpětného zrcátka, jak vypadá situace za vámi, existuje tzv. „holandský chvat“, tedy pravidlo vyvinuté a aplikované v Nizozemí.

Konec dveřním závorám proti cyklistům?

Holandský chvat je v praxi jednoduchá poučka, která vás donutí se podívat dozadu. Jak? Stačí otevírat dveře řidiče pravou rukou (samozřejmě u auta s levostranným řízením). Při tomto chvatu dojde k natočení těla do polohy, díky které budete mít možnost se podívat pohodlně na cestu za sebe. Zvýší se tak možnost, že zahlédnete cyklistu, auto nebo chodce v zorném poli.

Obecné pravidlo z autoškol přitom zní: Nastupovat do vozidla nebo vystupovat z něj se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích.

Holandský chvat tento narativ usnadňuje a ve Velké Británii se jej rozhodli implementovat do dopravní legislativy.

Drahý přehmat

Nové pravidlo budou muset řidiči dodržovat pod hrozbou pokuty ve výši 1 000 liber (přes 30 000 korun). Ti, kdo sedí v autě s pravostranným řízením za volantem, musí používat levou ruku, zatímco spolujezdec pravou.

Slepé otevírání dveří totiž podle skupiny Cycling UK ve Spojeném království každoročně zraní až 500 lidí. Lidé vystupující z auta by tak měli vidět cyklisty nebo chodce projíždějící či procházející kolem, které by mohli jinak přehlédnout. Podle novely zákona o silničním provozu nové ustanovení zní zhruba takto:

„Pokud jste toho fyzicky schopni, měli byste dveře otevřít rukou na opačné straně, než jsou dveře, které otevíráte; například levou rukou otevřete dveře na pravé straně. Pokud někoho zraníte otevřením dveří, můžete být potrestáni pokutou až 1 000 liber.“

Klíčem k implementaci nového pravidla byla rozsáhlá kampaň na „Dutch Reach“ ze strany Cycling UK. Tento problém se dále dostal do povědomí veřejnosti v roce 2016, kdy byl Chris Grayling, tehdejší ministr dopravy, přistižen, jak srazil cyklistu z kola při otevírání dveří.

Tagy: