Elektrické křeslo či popravčí četa. Trump narychlo mění federální zákon o trestu smrti

Americká vlajka za ostnatým drátem

Popravy v USA

Jedna ze tří desítek změn, které chce dosavadní prezident USA Donald Trump ještě před koncem svého funkčního období prosadit, se týká federálního zákona o trestu smrti. Minulý pátek schválená novela „Způsob federálních poprav“ dává podle CNN státním zástupcům oproti současné jediné povolené smrtící injekci širší škálu možností poprav (například pomocí popravčí čety nebo elektrického křesla).

Novela má předcházet zpožděním poprav ve státech, kde zákon nebo vybavení tento způsob popravy neumožňuje. Pokud se všechny plánované popravy uskuteční včas, stane se Donald Trump prezidentem, který bude mít od roku 1884 na kontě nejvíc poprav během přechodového období.

Podle reportérky zahraniční redakce CNN Prima NEWS Anastasije Kriušenkové nyní čeká na popravu v USA 54 lidí. „V tomto roce by měli být popraveni dva lidé, například nechvalně známý Brandon Bernard. Ten bude nejmladším odsouzeným za posledních sedmdesát let, který se dočká v USA trestu smrti. Spáchal zločin, když mu bylo 18 let,“ uvedla Kriušenková.

Trest smrti umožňuje jen 28 amerických států

„Když se podíváme na USA, tak z padesáti států pouze 28 umožňuje trest smrti, ale federální zákon se dá aplikovat na všechny. Takže i když jste ze státu, kde trest smrti není v platnosti, můžete udělat něco, za co vás úřady odsoudí k smrti,“ vysvětlila Kriušenková.

Podle redaktorky CNN Prima NEWS se v USA trest smrti na federální úrovní používá velmi zřídka. „Třeba od roku 2003 do roku 2019 se nepoužíval vůbec. Když přišel Donald Trump a jeho generální prokurátor William Barr, tak znovu zavedli trest smrti. A od té doby popravili – tedy ne oni, ale USA – osm lidí.“

V případě rozhodnutí o trestu smrti na federální úrovni byla doposud poprava umožněna pouze smrtící injekcí. Nyní chtějí federální složky, aby státy mohly popravovat i jiným způsobem tak, jak je to u nich legální. „Farmaceutické společnosti třeba už nechtějí do USA posílat své látky a nechtějí být spojovány s těmito popravami. Například jeden z největších dodavatelů těchto látek z Evropy v roce 2011 jednoduše přestal tyto látky dodávat.“

Proti trestu smrti obecně vystupuje Trumpův rival a podle všeho budoucí americký prezident Joe Biden.

Tagy: