Vémola musí svou bílou tygřici odevzdat úřadům. Nechci být u toho, až si pro ni přijdou, říká

Karlos Vémola se svou bílou tygřicí a lvem

Vémola musí odevzdat tygřici úřadům: Jestli si pro ni přijedou, nechci být u toho

Za měsíc jej čeká zápas v O2 areně, ale teď má plnou hlavu něčeho úplně jiného. Karlos Vémola totiž musí úřadům vydat svou bílou tygřici, protože k ní nemá dostatečnou dokumentaci. „Antonie Ramba bohužel nemá CITES, což znamená zdroj původu, ale já věřím, že zvíře není věc a že by snad se našla nějaká cesta, jak to řešit,“ doufá bojovník. Ministerstvo životního prostředí je v této kauze ale striktní.

U domu má celkem čtyři šelmy – tři lvy a jednu bílou tygřici. Právě o tu má ale MMA bojovník Karlos Vémola brzy přijít. Nemá totiž potřebné protokoly o původu. V současné době je totiž v České republice legální chovat tygra pouze s řádnou dokumentací prokazující legální původ a nabytí exempláře. Podle národní legislativy CITES musí být všichni tygři registrováni příslušným krajským úřadem.

ČTĚTE TAKÉ: Dořeším nevyřízené věci. Musím si dát pozor i na Attilu, říká Vémola před soubojem s Krištofičem

„Chápu, že jsem si na začátku tohle všechno měl ověřit, že jsem chyboval. Ale snažím se vysvětlit úřadům, ať netrestají to zvíře, ale mě. Dostal jsem pokutu, musím nějaké věci napravit, se vším souhlasím, ale tohle není volně žijící tygr. Je to tygr, který žije s námi. Je i zvyklý na lva, s nímž je ve výběhu. Je zkrátka zvyklý na určité prostředí, a oni ho najednou chtějí odsud někam odvézt. Zkuste se vžít do situace, že máte doma psa. A po dvou letech vám někdo řekne, že máte špatný papíry, a chtějí vám ho odvézt,“ říká Vémola.

Problém s dokumenty

Bílý tygr je však velmi vzácný a úřady proto v případě těchto šelem jednají nekompromisně.

„Potvrzuji, že dojde k odebrání zabaveného nelegálně chovaného mláděte tygra ze soukromého chovu Karla Vémoly. Důvodem je především fakt, že chovatel nebyl schopen doložit legální původ zvířete ani okolnosti jeho nabytí, čímž porušil zákon o obchodování s ohroženými druhy,“ komentuje situaci za ministerstvo životního prostředí mluvčí Lucie Ješátková. „Chovatel navíc předložil falešné dokumenty o tom, kdo jsou rodiče tygra, pro chov tygrů je navíc nutné mít i veterinární povolení, a to v tomto případě nebylo vydáno.“

Vémola souhlasí, že pochybil, byl by ale rád, kdyby se tygřice Ramba alespoň dostala někam, kde by ji mohl snadno navštěvovat.

Odvoz do Německa

„Nabídnul jsem jim, ať ji umístí do nějaké zoologické zahrady, která bude v Čechách, kde budu moct kontrolovat, že je o ni dobře postaráno. Nabízel jsem, že jim zafinancuju z vlastních prostředků výběh, veškerou výživu, veškerou lékařskou péči, co pro ni bude potřeba, pokud ji chtějí někam umístit. Ale ať ji nechají tady v Čechách,“ říká bojovník.

Podle všeho ale není pro bílou tygřici v Česku momentálně žádné vhodné místo.

„České licencované zoo jsme samozřejmě oslovili, nicméně aktuálně není v České republice zařízení, které by bylo schopné nabídnout adekvátní a kvalitní podmínky pro toto zvíře,“ konstatuje Ješátková. „Za ministerstvo životního prostředí musím jednoznačně zdůraznit, že pro nás je zásadní, aby zvíře žilo v kvalitních a legálních podmínkách, aktuálně ale tygr bohužel žije v podmínkách nelegálních a navíc v rozporu s veterinárním zákonem, a to jako stát nemůžeme tolerovat,“ dodává.

Tygřice má být odvezena do Německa, do Záchranného centra pro divoká zvířata Tierart, které provozuje organizace FOUR PAWS v německém Maßweileru. V Tierartu pečují o řadu původních divokých zvířat.

„Důležité také je, že právě v tomto zařízení žije jeden z už dříve zabavených tygrů pana Vémoly, je to tygřice Charlotta, která je navíc příbuzná s tygřicí Rambou,“ konstatuje mluvčí.

Obavy o kamarádskou tygřici

Vémola má ale právě ze shledání tygřích sester obavy. Zatímco jeho Ramba je vychovaná a zvyklá na lidi, druhá tygřice je téměř polodivoká a svou sestru nemusí vůbec přijmout. V Jsou sice z jednoho vrhu, ale nikdy spolu nevyrůstaly.

„Bude tam úplně odříznutá od světa. Řekli mi, že se můžu přijet podívat, jak to tam vypadá, abych jim věřil, že jde do dobrých rukou. V momentě, kdy jsem se tam ukázal, zavolali na mě policii,“ popisuje nedávný zážitek MMA bojovník.

Lze ještě něco na rozhodnutí ministerstva změnit?

„Rozhodnutí o zabavení je pravomocné. Tygři jsou jedni z nejohroženějších šelem a jejich populace bohužel dál klesají. Na nelegálním trhu jsou tygři, jejich části nebo různé výrobky z nich velmi ceněny a bohužel součástí nelegálního trhu jsou i jedinci narození a odchovaní v zajetí,“ vysvětluje Ješátková.

Vémola se tak musí smířit s tím, že o bílou tygřici přijde, což pro něj nebude snadné.

„Nebude to těžký jenom pro mě, ale pro celou rodinu. Tohle je člen rodiny. Já chápu, že to je tygr, že se do toho proto lidi asi nedokážou tolik vcítit, ale jak jsem říkal na začátku, zkuste si představit, že máte doma psa dva roky a najedou vám ho má někdo odvézt. Samozřejmě, že to pro mě bude těžký,“ přiznává Vémola. „Jestli pro ni přijedou, tak u toho nechci být. To bych nesl těžce.“

Tagy:
rodina tygr MMA Karlos Vémola Česko sport tygři Vémoland Ministerstvo životního prostředí České republiky