Týrání zvířat na rybích farmách. Záběry ze Skotska ukazují na porušení zákonů

Investigace organizace Compassion in World Farming (CIWF) odhalila závažná porušení zákona o ochraně zvířat ve skotských průmyslových chovech lososů. Záběry neukazují jen týrání ryb, ale především upozorňují i na možné šíření chorob, kterými tyto ryby trpí, do otevřeného oceánu.

Zpráva, kterou organizace zveřejnila, odhaluje závažné přečiny při chovu ryb v podmořských klecích. V období od září do listopadu loňského roku prováděla organizace investigaci na 22 skotských farmách. Při průzkumu aktivisté využívali drony, ale i potápěčské vybavení. Na několika farmách odhalili silné napadení ryb mořskými parazity. Podle zprávy až čtvrtina ryb zemře dřív, než vůbec dojde k výlovu. Lososům rostly řasy v otevřených ranách, měli poškozené žábry i ploutve, některým rybám chyběly oči i velké části svaloviny.

„Záběry odhalují lososy s deformacemi a chorobami, s chybějícíma očima a bez velkých kusů masa a kůže, které jim ožírají mořské vši. To je absolutně nepřijatelné. Lososi jsou cítící bytosti – neměli by být vystaveni tak strašnému utrpení. V celém tomto průmyslovém odvětví naprosto selhává základní ochrana zvířat a to se musí změnit. Je nutné zavést okamžité moratorium na průmyslový chov lososů ve Skotsku,“ vysvětluje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně RyboLove z CIWF Česko.

Skotsko je třetím největším producentem lososů z farem na světě. Ročně vyprodukuje téměř 40milionů ryb, které putují do celého světa. Skotští lososi se objevují i na pultech našich obchodů. Naprostou většinu odvětví ovládá pouhých pět společností. Do roku 2030 by se chovy měly dále rozšířit.

Tagy: