Dechberoucí snímky. Lidé se mohou podívat na plicní embolii či tepny břicha díky novému CT

Málokdo by hádal, že CT přístroj zvládne pořídit snímky, které vypadají jako umění. Stroj za 80 milionů korun, který Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) pořídil na konci dubna, to však dokáže. Díky němu lékaři rychleji a šetrněji nahlédnou do samotného nitra pacientů.

„I nám vyrazily tyto obrázky dech. Pořídit je umí naše nové CT, které používáme už přes tři měsíce. Prohlédněte si zblízka plicní embolii, tepny břicha a pánve, zásobení přední stěny srdce nebo stentgraft v břišní aortě,“ nabádal IKEM na svém Facebooku. Snímky, které přístroj dokáže pořídit, si někteří pletou s uměním.

„Takové srdíčko bych si dokázala představit jako obraz v obývacím pokoji,“ připsala k jednomu ze snímků nemocných orgánů uživatelka. Právě rozlišení a výhody CT pomáhají lékařům šetrněji nahlédnout do těla pacientů. Zejména pomůže těm, kteří jsou po zákrocích na srdci či u dárců orgánů a transplantovaných.

Nižší dávka záření a vyšší rychlost

„Je zde skupina pacientů se srdečními implantáty, jako je mechanická podpora. Doufáme, že do nich lépe uvidíme, což někdy bývá na standardním CT problém. U pacientů před a po transplantaci bychom zase díky lepšímu zobrazení z nové spektrální informace měli vědět víc o transplantovaných orgánech a případných nálezech, jako jsou například tumory. S vyšším rozlišením také lépe zobrazíme cévy. Právě cévní zásobení je u transplantací hodně důležité,“ vysvětlil přednosta Pracoviště radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM Theodor Adla.

Přístroj využívá nové typy detektorů, které díky své citlivosti dokáží zobrazit více informací při nižší dávce záření. Dále má lepší prostorové rozlišení a vyšší rychlost – oproti minulému CT zkracuje čas o polovinu. „Dokáže detekovat informace, o kterých jsme ani nevěděli, že můžeme získat. Umí například odečíst vápník z cév, vidíme je pak bez rušivých artefaktů. Dokáže také lépe odstranit artefakty z kovu, takže nám tolik nevadí stenty nebo implantáty. A čím nižší radiační zátěž, tím samozřejmě lépe pro každého pacienta,“ dodal Adla.

První komerční instalace nejmodernějšího přístroje výpočetní tomografie v Česku má navíc i vědecký přínos. „Institutu umožňuje podílet se na mezinárodním vývoji zobrazovacích systémů,“ podotkl ředitel IKEM Michal Stiborek. Fotonové CT se navíc stalo nejdražším zařízením, které IKEM koupilo. Ročně institut provede více než osm tisíc CT vyšetření. Pokud obrázky někoho uchvátily může se v budoucnosti těšit na přídavek. IKEM přislíbil, že brzy zveřejní snímky, které zobrazují zdravé orgány.

Tagy:
zdraví radiace umění srdce lékař pacient IKEM Česko přístroje tepna plicní embolie CT snímek Institut klinické a experimentální medicíny