Ukrajina začala jaderné zbrojení, říkala učitelka žákům 8. třídy. Pražská škola ji propustí

Děti ve třídě poslouchají učitelku

Ukrajina se začala se ucházet o členství v NATO a začala jaderné zbrojení, hlásala o válce na Ukrajině učitelka pražské Základní školy Na Dlouhém lánu. Svou hodinu využila k výkladu který používá ruská propaganda, což odhalili i žáci 8. třídy, kteří si vyučování začali nahrávat. Na kauzu upozornil web Seznam Zprávy. Podle ředitelky škola s pedagožkou rozváže smlouvu.

„Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ řekla podle nahrávky češtinářka během vyučování. V té chvíli seděla v lavici i dívka, která z Ukrajiny před válkou uprchla.

Část záznamu plného lží, které pedagožka vykládala jako fakta, zveřejnil web Seznam Zprávy. 18 minut dlouhý audiozáznam pořídili žáci ze Základní školy Na Dlouhém lánu poté, co jim došlo, kam učitelka svým výkladem míří.

„Ukrajina v roce 2014 tzv. Minskou dohodou slíbila Putinovi, a dostala za to 900 miliard dolarů, že nikdy nevstoupí do NATO a že se vzdá jaderných zbraní. 2016 neměla krajina z těch 900 miliard dolarů ani hřivnu, neměla ani dolar, neměla nic. Začala se ucházet o členství do NATO a začala vyrábět nebo začala opět zbrojit, začala jaderné zbrojení. A to už se Putinovi nelíbilo,“ říkala podle záznamu pedagožka studentům. Jaderné zbrojení se přitom na Ukrajině nikdy nepotvrdilo a Minské dohody žádné z tvrzení pedagožky také neobsahují.

„Putin na to opět trvale upozorňoval. Opět žádal Evropu, ať se sejde nějaká schůzka. Odpovědí na to mu bylo: Jaderný sklad ve Vrběticích, odpovědí na to mu byla aféra se Skripalem. A snažilo se vždycky, kdy se snažil toto jednání nějakým způsobem prostě jaksi aktivovat, tak vždycky prostě se proti němu něco událo nebo vymyslelo. Takže potom se tedy ruská vojska sebrala a vpadla na Ukrajinu,“ zpochybnila učitelka i původce útoku na Zlínsku, při kterém zemřeli dva lidé. Někteří žáci se snažili argumentovat. U učitelky ale neuspěli.

Hledejte si relevantní zdroje

Pedagožka jejich argumenty shodila ze stolu s tím, že by si měli hledat relevantní zdroje i v jiných médiích, než je veřejnoprávní Česká televize. „ČT 1 patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose,“ reagovala.

Pochybení nepřiznává ani zpětně. „V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války a stručnými přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty,“ napsala Seznam Zprávám.

Redakce CNN Prima NEWS požádala o reakci ředitelku školy, vedení se ale podrobněji k nahrávce zatím nevyjádřilo.

Pro web Seznam Zprávy ředitelka Renata Riedlová pouze sdělila, že daná pedagožka už ve škole neučí. „Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky, vůbec jsem si nedokázala představit, že by tak vzdělaný člověk mohl ve třídě před dětmi předvést takovou přednášku plnou nenávisti, nepravdy a předkládat dětem takovéto věci,“ sdělila. Učitelce proto nařídila překážku na straně zaměstnavatele. Po Velikonocích by s ní měla rozvázat pracovní poměr.

Učitelka to považuje za popření demokratických principů a svobod a omezení svobody slova.

Tagy:
Velikonoce školství Ukrajina Česká televize Rusko Kyjev Seznam Zprávy ruská invaze na Ukrajinu Základní škola Na dlouhém lánu