Americké zbrojovky se brání žalobě, podle níž mohou za násilí v Mexiku

Mexická vláda se tento týden odhodlala k neobvyklému kroku. Rozhodla se u amerického federálního soudu zažalovat zbrojovky se sídlem v USA. Podle mexického socialistického prezidenta Andrése Obradora totiž jejich obchodní praktiky výrazně přispěly k násilí v Mexiku. To americká Národní obchodní asociace se střelnými zbraněmi striktně odmítá.

Asociace označila obvinění za „prokazatelně nepravdivá“ a mexickým politikům vzkázala, ať raději zaměří své úsilí proti drogovým kartelům. „Ta obvinění jsou zcela nepodložená,“ odmítl obsah žaloby její viceprezident Lawrence Keane. Podle něj jsou střelné zbraně ve Spojených státech prodávané v souladu s federálními a státními zákony, které jsou navíc doplněny o prověrku FBI.

Mexická vláda si za situaci v zemi může sama

Není tedy podle něj pravda, že by výrobci zbraní napomáhali nedbalostí nezákonnému obchodování se zbraněmi, a v důsledku tedy i řadě vražd. „Mexická vláda je zodpovědná za přebujelou zločinnost a korupci ve své vlastní zemi. Kriminalita v Mexiku je přímým důsledkem nezákonného obchodu s drogami, obchodování s lidmi a aktivitou kartelů, které sužují občany Mexika,“ kontroval Keane.

Vedle kartelů jsou podle Keana za šíření nelegálně držených zbraní v Mexiku zodpovědné i mexické bezpečnostní složky, kterým byly zbraně na území Mexika „ukradeny“. Napříště mexické vládě doporučil, aby raději svoji snahu soustředila jinam.

„Raději než hledat obětní beránky u výrobců zbraní, kteří dodržují zákony, měly by mexické úřady soustředit své úsilí na to, aby kartely postavily před soud,“ dodal Keane.

Mexiko požaduje miliardy dolarů

Mexiko ve středu u federálního soudu v Bostonu podalo občanskoprávní žalobu proti jedenácti výrobcům střelných zbraní se sídlem v USA. Mezi obviněnými figurují i takoví výrobci jako Smith & Wesson, Glock nebo Colt patřící České zbrojovce.

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard uvedl, že cílem žaloby je získání peněz od amerických společností na kompenzace za škody, které způsobily na mexickém území.

„Cílem je, aby obžalované společnosti nahradily mexické vládě škody způsobené jejich nedbalými praktikami. Výše škody bude stanovena v procesu,“ řekl na středeční tiskové konferenci Ebrard. Podle mexického ministerstva zahraničí se předběžný odhad škod pohybuje kolem 10 miliard dolarů (asi 215 miliard korun).

Ebrard rovněž doplnil, že Mexiko bude žalovat výrobce zbraní „se vší vážností“. „Soud vyhrajeme a drasticky omezíme obchod se zbraněmi do Mexika,“ věří šéf mexické diplomacie, který by rád kandidoval v prezidentských volbách za tři roky.

Ve skutečnosti je však šance na výhru mizivá. Americký federální zákon z roku 2005 totiž chrání výrobce zbraní i obchodníky se zbraněmi před odpovědností v případě, že by jejich zbraně byly použity ke spáchání zločinu.

Tagy: