Udržet potravinovou soběstačnost, vytyčil si cíl Výborný. Experti mluví o nepříjemném úskalí

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si dal za cíl udržet soběstačnost u potravin. Trend však podle expertů bude opačný.

Ministr zemědělství Výborný má za cíl udržení soběstačnosti potravin

Udržení soběstačnosti u potravin, především u mléka a hovězího. Takový je cíl nového ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Zemědělský svaz ale varuje – trend bude spíše opačný a chovatelů bude ubývat. Experti o potravinové soběstačnosti mluví jako o utopii, která prý zbytečně vše prodražuje.

Rodinná farma na Litoměřicku. Farmář Škoda chová 120 krav, každá z nich dá denně 30 litrů mléka. Škoda kvůli chybějící pracovní síle pořídil dva dojicí roboty. Jejich pořizovací hodnota byla deset milionů korun. „Vidím i třeba kolik krávy dojí. Průměrně podle produkce vidím nejhorší i nejlepší krávu,“ líčil pro CNN Prima NEWS chovatel.

„Některý rok se povede, že je živočišná výroba zisková, ale proti té rostlinné je živočišná každý rok horší,“ konstatoval Škoda. V produkci mléka bylo Česko před dvěma lety soběstačné ze 135 procent, u hovězího ze 119 procent. „To musíme udržet. Nemůžeme dopustit, abychom v těchto komoditách nebyli soběstační,“ zdůrazňoval ministr Výborný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musíme šetřit všichni, řekl ministr Výborný. Balaštíková ho v Partii nazvala nevychovancem

Zemědělský svaz ale přináší novému ministrovi špatné zprávy. „Samotná výroba je ztrátová a právě dotace slouží k vyrovnání rozdílu,“ uvedl mluvčí svazu Vladimír Pícha. „Jestliže chce pan ministr soběstačnost, tak si nemůže nechat dělat škrty ministerstvem financí,“ mínila poslankyně ANO Margita Balaštíková.

Soběstačnost klesá

Analytička Lenka Zlámalová ovšem nad výroky o potravinové soběstačnosti kroutí hlavou. „Myslím, že to je cesta k tomu, že se nám naprosto sníží konkurence, sníží se nám nabídka a zvýší se nám ceny,“ uvedla. Potravinovou soběstačnost v Česku už dříve označil za nereálnou i premiér Petr Fiala (ODS).

A jak se soběstačnost u potravin mění? V roce 1995 jsme produkcí vepřového dokázali pokrýt 105 procent spotřeby, před dvěma lety to bylo jen 44 procent. Podobný scénář je i u zeleniny. V roce 1995 byla naše soběstačnost skoro 70 procent, v posledních letech se pohybuje okolo třetiny celkové spotřeby. A srovnání u brambor – v roce 2000 jsme v jejich produkci byli soběstační z 97 procent, před dvěma lety to bylo 75 procent.

Tagy: