Češi zas dodávají tanky nacistům. Nejdřív to byl Hitler, teď Zelenskyj, zuří Rusové

Česko dodává tanky na Ukrajinu jako první země NATO

360° (406)

Česko je první zemí, která na Ukrajinu dodala během jejího válenčného konfliktu s Ruskem tanky a těžkou vojenskou techniku. Tato informace se dostala i do ruských medií. Zatímco západní Evropa tento krok schvaluje, v Rusku je Česko osočováno z nacismu.

Česká republika se stala prvním členem Severoatlantické aliance, který do Kyjeva poslal tanky a obrněná vozidla pěchoty. Náklad byl naložen na vlak směřující na Slovensko, odkud má zamířit na Ukrajinu. Jedná se o dar, na kterém se dohodli spojenci NATO. Českou dodávku financovala Praha i soukromí dárci, kteří přispěli do crowdsourcingové kampaně na získání prostředků na dodávky zbraní do Kyjeva.

„Chci vás jen ujistit, že Česká republika pomáhá Ukrajině, jak jen může, a bude pomáhat i nadále, a to dodávkami lehké i těžké vojenské techniky,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. Stejně jako ostatní vládní politici se ke konkrétním dodávkám odmítla vyjadřovat. Detaily se drží v tajnosti z bezpečnostních důvodů. „Musíme posílat Ukrajině zbraně, které potřebuje, aby zvládla tuto barbarskou válku, kterou proti ní vede Putin,“ vyjádřil svůj názor ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Dodávky zbraní na Ukrajinu kvitoval na sociálních sítích poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T-72. Ministryně obrany Jana Černochová si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje,“ uvedl na Twitteru.

Ruská média naopak Českou iniciativu odsoudila. Podle nich jde o nevděčnost a pomoc nacistům. „Dříve Hitler, nyní Zelenskyj, Česká republika opět dodává nacistům tanky,“ píše na svém webu týdeník Argumenty i fakty. V článku se zmiňuje i demolice pomníku maršála Koněva, kvůli němuž prý Češi ztratili soudnost a prohlásili Rusy za okupanty.

Vztahy Česka s Ruskem se vyostřily už loni během vrbětické kauzy, kdy se zjistilo, že do výbuchů v muničních skladech v roce 2014 byli zapleteni agenti ruských tajných služeb. Vzápětí si obě země ze svého území navzájem vyloučily diplomaty. Pomoc Ukrajině byla pro Rusko jen potvrzení toho, že je Praha jeho nepřítelem, píše web. To se potvrdilo na začátku ukrajinsko-ruského konfliktu, kdy bylo Česko společně s USA mezi prvními na seznamu „nepřátelských zemí Ruska“.

Tagy: