Ukrajina udeřila s drony na anektovaný Krym. Útoky jsme odrazili, tvrdí Rusko

Ukrajina zaútočila více než deseti drony na Ruskem anektovaný Krym, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na Moskvou dosazenou správu na tomto ukrajinském poloostrově. Ruské protiletecké obraně se mělo podařit všechny útoky odrazit. Dění na bojišti v poslední době naznačuje, že je ukrajinská protiofenziva na spadnutí.

Tři drony podle proruských úřadů směřovaly na Sevastopol, kde před týdnem po útoku bezpilotního letounu vyhořel zásobník s palivem. Tentokrát v regionu nejsou hlášeny žádné škody. Nicméně podle agentury Ukrinform byly ve městě slyšet výbuchy. Jestli drony způsobily škody v dalších částech Krymu, není podle Reuters zatím jasné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko používá zakázané fosforové bomby, tvrdí Ukrajinci. Video má ukazovat Bachmut v ohni

Jak agentura poznamenává, útoků na Ruskem okupované oblasti – a zejména na Krymu – v posledních dvou týdnech přibylo. Ukrajina, aniž by potvrzovala, že za údery stojí, tvrdí, že ničení ruské infrastruktury je přípravou na očekávanou pozemní ofenzivu. Ta už je podle mnohých analytiků na spadnutí.

Například americký Institut pro studium války (ISW) v nejnovějších zprávách uvedl, že ovládnutí východoukrajinského Bachmutu už zřejmě není pro ruské ministerstvo obrany takovou prioritou, jelikož se teď soustředí spíš na obranu proti ukrajinské ofenzivě.

Bachmut prohrou Ruska?

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina se má dokonce k 10. květnu ze zmíněného doněckého města úplně stáhnout. Prohlásil to šéf uskupení Jevgenij Prigožin. Ten kromě jiného přiznal katastrofální ruské ztráty u Bachmutu. Rovněž se ostře pustil do šéfa ruského resortu obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, kterým sprostě nadával kvůli nedostatku dodávek munice.

Český bezpečnostní analytik Martin Svárovský je dlouhodobě přesvědčen, že „Bachmut je prohrou Ruska“ a že Ukrajinci bránili takticky toto město s velkým odhodláním, aby co nejvíce vyčerpali ruské síly.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého lze současný konflikt popsat jako boj kvantity (Ruska) s kvalitou (Ukrajinou). „Ukrajinci jsou schopni díky kvalitnějším zbraním eliminovat kvantitativní převahu Rusů. Nesmí ale udělat žádnou chybu. Pokud ji udělají – například v plánování nebo v nasazení nových moderních zbraní ze Západu v plánované protiofenzivě, tak pro ně bude velmi těžké znovu nastartovat,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: