Ukrajinci odrazili útok u Bachmutu. Na zemi leží desítky mrtvých vagnerovců, ukazují záběry

Ukrajinští vojáci u Bachmutu odrazili další masivní ruský útok. Okolí zmíněného doněckého města je už dlouhé měsíce centrem vůbec nejkrvavějších bojů, k nimž během války na Ukrajině dochází. O postup směrem na Bachmut se znovu neúspěšně pokoušeli žoldnéři z Vagnerovy skupiny. Okupanty ale zastavila průzkumná jednotka K2 z ukrajinské 54. mechanizované brigády. Ta pak zveřejnila video, na němž jsou vidět desítky mrtvých ruských vojáků.

„Všude leží mrtví vagnerovci. Kolem stojí naši vojáci,“ konstatovala 54. mechanizovaná brigáda na svém Facebooku. K tomu zveřejnila záběry, které obránci z průzkumné jednotky K2 v okolí Bachmutu pořídili.

Pohled na mrtvá ruská těla sice videoeditor rozmazal, přesto je sdělení videa naprosto zřejmé. Na záběrech jsou vidět ukrajinští vojáci, kolem nich pak nespočet mrtvých vojáků z Vagnerovy skupiny. „Povaluje se tu parta vagnerovců. Je jich možná 50 až 60. Jsou všude – leží tu jako sněhuláci,“ komentoval to podle agentury Unian jeden z ukrajinských vojáků.

Brutální video sdílel také ukrajinský generální štáb ozbrojených sil. „54. mechanizovaná brigáda poskytla další důkaz, že ‚putinisté‘ své ztráty vůbec nepočítají. Své muže posílají na smrt po desítkách či dokonce po stovkách. Obyčejní lidé pro ruskou elitu neznamenají nic. I proto vyhrajeme,“ sdělil.

Rusové dlouhé měsíce (zhruba od května) vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby na území centrálního Donbasu dosáhli postupu. Každý den však narážejí na tvrdý odpor z ukrajinské strany, což oběma armádám působí těžké ztráty. Bitvu u Bachmutu proto vojáci začali nazývat „bachmutským mlýnkem na maso“.

Ze strategického hlediska jen těžko pochopitelné ruské útoky v centrálním Donbasu vášnivě rozebírají vojenští analytici. Podle některých závěrů až fanatická snaha ruských žoldáků o postup souvisí s politickými ambicemi vůdce Vagnerovy skupiny a oligarchy Jevgenije Prigožina. Ten se i za cenu obrovských ztrát snaží zlomit ukrajinskou obranu Bachmutu, aby se zavděčil Kremlu.

Muž, kterému se přezdívá „Putinův kuchař“, je už nyní součástí úzkého kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina a má stále větší vliv. Ve veřejném prostoru se dokonce objevují spekulace, že se Prigožin stane nástupcem ruské hlavy státu.

Tagy:
válka Vladimir Putin útok vojáci Ukrajina Rusko Donbas mrtvoly Vagnerova skupina Doněcká oblast Bachmut Jevgenij Prigožin