Ukrajinci vystavili ruské armádě tvrdý účet. Za jediný den měl Kreml přijít o tisíc vojáků

Ohromné ztráty v řadách ruských vojáků na frontě podle Ukrajinců pokračují. Během pátku obránci země údajně „zlikvidovali“ více než tisíc vojáků, další úspěchy slaví i v ničení ruské techniky. S tou mají problémy zřejmě i sami okupanti. Podle informací Generálního štábu Ukrajiny totiž stahují Rusové raketové systémy protivzdušné obrany zpět k výrobcům. Tyto informace však nelze nezávisle ověřit.

Pravidelnou aktualizaci ruských ztrát vydávají Ukrajinci k 9. hodině. Podle posledních zpráv v pátek obránci země zaznamenali dílčí úspěchy. Rusové měli při bojích na frontě přijít o 1 010 vojáků – do statistik Ukrajinci započítávají vedle padlých také vážně raněné a zajaté.

Od začátku ruské invaze tak podle tvrzení Ukrajinců ruská armáda k 18. únoru (9:00) přišla o více než 142 tisíc bojovníků. Režim Vladimira Putina dlouhodobě žádné údaje nezveřejňuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry katastrofální exploze. Ukrajinští výsadkáři i mariňáci drtivě udeřili na ruské zákopy

V pátek Ukrajinci hlásili také úspěchy v oblasti vojenské techniky. Zničit, poškodit nebo odcizit měli téměř 40 kusů těžké techniky. Například pět tanků, devět vozidel a palivových nádrží nebo čtyři protivzdušné systémy. Od začátku války měli Rusové podle prohlášení Ukrajiny přijít o více než 20 tisíc kusů techniky.

Jak ale uvádí Generální štáb Ukrajiny, sami Rusové hlásí problémy – konkrétně v oblasti modernizovaných raketových systémů protivzdušné obrany S-300. Ruské jednotky je mají posílat zpět k výrobcům. Důvodem jsou údajně logistické problémy a absence rychlého servisu techniky v bojových podmínkách. „Vrací je poté, co předčasně selhaly,“ komentovali obránci země.

Ti se pochlubili také úspěšnými vojenskými operacemi. „Vzdušné síly podnikly šest úderů na nepřátelská shromaždiště osob a vojenské techniky, dále na místo, kde se nacházel ruský raketový systém protivzdušné obrany. Ukrajinské jednotky pak sestřelily dvě řízené střely Kalibr, zatímco raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly jedno uskupení nepřátel,“ doplnil generální štáb k akcím, které Ukrajinci podnikli v sobotu 18. února.

Tagy: