Potřebujeme „Apače“, říká ukrajinský pilot pro CNN. Popsal zoufalé útoky s vrtulníky z dob SSSR

Ukrajině chybí v boji proti ruské invazi moderní bojová letadla a helikoptéry. Stroje, kterými disponují, jsou často desítky let staré a je jich málo. Některé z vrtulníků obránců navíc byly původně navrženy pouze pro dopravu, kvůli čemuž jsou pro Rusy snadným terčem. Při útocích na pozice okupantů z toho důvodu musejí létat téměř při zemi. Svědectví o každodenní realitě jednoho z ukrajinských leteckých útvarů přinesl reportér americké CNN Sam Kiley.

„Samozřejmě, že potřebujeme nové vrtulníky. Ty naše jsou z období Sovětského svazu. Dostáváme z nich všechno možné i nemožné,“ uvedl pro CNN Serhij, jeden z pilotů ze Sikorského brigády, která bojuje s okupanty poblíž Bachmutu. Jednotka používá přes třicet let staré sovětské vrtulníky Mi-8, původně vyvinuté pro dopravní účely.

K TÉMATU: Londýn shoří v pekle a obrátí se v prach. Ruský propagandista vyhrožuje Británii

Tyto stroje nemají na rozdíl od útočných vrtulníků efektivní zaměřovací systém, míření na cíl je proto podle Kileyho kombinací naděje a zkušeností. Kvůli svému původnímu účelu nemají ani dostatečnou obranu proti nepřátelským raketám. Zranitelní piloti proto musejí létat velmi nízko, někdy i pod úrovní špiček stromů. Kromě riskantních manévrů v této výšce přichází pro letce největší nebezpečí, když vystoupají kvůli vypálení raket.

„Bylo by dobré, kdybychom dostali nové typy helikoptér, včetně ‚Apačů‘. Naučili bychom se s nimi velmi rychle, protože máme motivaci,“ pokračoval Serhij. „Všechno, co máme, jsou zkušení piloti na starých helikoptérách. Kdybychom měli nové stroje, plnili bychom úkoly daleko lépe. Poskytli bychom pěchotě v boji lepší podporu a samozřejmě by bylo méně ztrát na životech. Systém ochrany vrtulníku je totiž v západních modelech daleko lepší,“ doplnil.

„Naše stroje jsou staré, ale je to lepší než nic. Co jiného můžeme dělat? Nemáme jinou možnost než se Rusům postavit. Kdo se bojí, ať zůstane doma,“ shrnul svůj pohled Hennady, další letec z jednotky.

Jsme překvapení, že jsme ještě tady

Ukrajinští piloti jsou podle reportéra jedním z nejdůležitějších cílů pro ruské rakety, vysvětluje Kiley. S ohledem na vzdušnou převahu Ruska je podle něj neuvěřitelné, že se obráncům téměř rok od invaze podařilo udržet fungující letectvo. „Vždycky jsme překvapení, že jsme ještě tady,“ podivoval se i zástupce velitele jednotky, jehož jméno zůstalo z bezpečnostních důvodů utajeno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okupanti ztrácí denně stovky vojáků, tvrdí Ukrajina. Realita může být pro Putina ještě horší

Kyjev žádá západní země o podporu ve formě zbraní a munice, ale i těžké vojenské techniky včetně letounů. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra Západ žádosti Kyjeva vyhoví, i kvůli náročnému tréninku ovládání strojů to ale může trvat. Vedle toho dle amerického generála ve výslužbě Bena Hodgese by Ukrajina mohla s pomocí západních stíhaček zvítězit ve válce do jednoho roku.

Spojené království Ukrajině posílá vyřazené vrtulníky Sea King, podle deníku Kyiv Independent dorazily první kusy již koncem ledna. Portugalsko napadené zemi poskytlo šest poškozených dopravních helikoptér Ка-32А11VS, Ukrajina je však sama musí uvést do letuschopného stavu, informoval portál Militarnyj. Žádosti prezidenta Volodymyra Zelenského o stíhačky se podle premiéra Eduarda Hegera pokusí vyhovět i Slovensko, a to zasláním strojů Mig-29.

Tagy: