Rusové ztratili na Ukrajině dalšího důstojníka. Hrdina, bránil své vojáky, truchlí v Osetii

Ruští okupanti v Mariupolu, 29. dubna

Ruská armáda přišla na Ukrajině o dalšího vysoce postaveného důstojníka. Začátkem května měl u Charkova zahynout podplukovník Fezul Bičikajev. Šestatřicetiletý otec tří dětí je v Rusku zobrazován jako hrdina, který „zemřel se samopalem v ruce, když kryl své podřízené“. Ukrajinci tvrdí, že už na svém území zlikvidovali na 40 ruských velitelů.

O úmrtí ruského podplukovníka informoval vojenský expert Oleg Marzojev. Hovoří o něm jako o „hrdinovi a skutečném profesionálovi“.

„Podplukovník Bičikajev velel jednotkám od prvních dnů speciální vojenské operace na Ukrajině. V pondělí 2. května navzdory svému vysokému postavení osobně vedl průzkumníky na obzvláště důležitou bojovou misi. Naproti se jim vydala nepřátelská diverzní skupina, která byla v přesile. Rozpoutal se prudký boj. Bičikajev, který bránil vlastním tělem své podřízené, byl vážně zraněn, kulka zasáhla tepnu,“ uvedl podle webu E-osetia vojenský expert Marzojev. Právě z ruské republiky Severní Osetie totiž zabitý důstojník pocházel.

Podle něj prý Bičikajev nehledě na své zranění pokračoval v bitvě. Bičikajev měl vojákům říct, že „jde jen o škrábenec“ a nařídil jim, aby pokračovali ve své práci. „Díky jeho kompetentnímu jednání byla nepřátelská sabotážní skupina zcela zničena,“ informoval vojenský expert s tím, že se Bičikajev konce bitvy nedožil.

„Díky důstojníkově obětavosti a hrdinství se podařilo zachránit životy našich vojáků, zničit nepřátelskou diverzní skupinu a splnit bojový úkol. Čin podplukovníka Bičikajeva, který položil život za záchranu svých spolubojovníků, jeho obětavost, profesionalita, nevídaná odvaha a zásluhy o vlast jsou hodny titulu Hrdina Ruské federace,“ pokračoval ve vychvalování mrtvého důstojníka vojenský expert. Bičikajevovi bylo 36 let, má dva syny a malou dceru.

Jeho pohřeb se měl podle britského deníku Daily Mail uskutečnil v neděli 8. května. Západní zpravodajské služby odhadují, že na Ukrajině umírá každý den zhruba tisíc Rusů.

Ukrajinská armáda si od začátku ruské invaze počíhala na desítky vysoce postavených ruských důstojníků. Ukrajina tvrdí, že Rusko ztratilo během konfliktu nejméně sedm generálů a 33 plukovníků. Dopomoci jim k tomu měly americké zpravodajské služby, které poskytly Ukrajině velmi obsáhlý informační servis, jehož součástí jsou i data o pohybu důležitých ruských důstojníků.

Zpravodajci mají klíčové informace získávat z vojenských i komerčních satelitů. Mimoto se Ukrajincům i Američanům daří efektivně odposlouchávat ruskou vojenskou komunikaci. Rusové se totiž často spojují prostřednictvím nezabezpečných telefonů a rádií. „Ilustruje to špatnou disciplínu, nedostatek zkušeností, aroganci i neochotu připustit ukrajinské kvality,“ sdělil pro New York Times generál ve výslužbě Frederick Hodges. „Není dvakrát těžké lokalizovat někoho, kdo jasně mluví přes telefon,“ dodal.

Tagy: