Ukrajinci precizně používají západní zbraně, přestřelky s Rusy ale prohrávají, říká expert

Ukrajinští vojáci v Doněcké oblasti ostřelují ruské pozice pomocí francouzské samohybné houfnice CAESAR

Expert Mareš o situaci na frontě

I když Rusové vyhlásili operační pauzu pro některé své jednotky, může to znamenat jejich přesun jinam. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert Miroslav Mareš. Dodal, že Ukrajina je sice schopna precizních dělostřeleckých zásahů, Rusové ale mají navrch díky zásobám munice.

V neděli Moskva oznámila, že proruské síly dobyly klíčové ukrajinské město Lysyčansk a Rusové plně ovládají celou Luhanskou oblast. Ruské ministerstvo obrany následně potvrdilo operační pauzu pro jednotky, které se podílely na „bojových úkolech“. Ty se nyní starají o to, aby zvýšily svou bojeschopnost.

„Dosáhli strategických cílů, které si předsevzali. Je logické, že se vyhlásí částečný odpočinek. Uvažuje se, že Rusové přesouvají jednotky jinam, třeba k Charkovu nebo na jih směrem k Oděse. Je jasné, že situace na frontě se uklidnila, ale stále dochází k doplňování zásob vojáků,“ zhodnotil Mareš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jak na Rusy? Přesun dělostřelectva

Rusové se zároveň stále snaží o další zisky u výběžku u Luhanské oblasti a je pro ně podstatné, aby zabrali část území a podařilo se jim obklíčit ukrajinské jednotky. Jenže to se jim zatím nedaří. „Ukrajinci se z kleští nebo uzavřených oblastí vždy dokázali stáhnout. Velká obkličovací operace se zatím nepodařila,“ dodal expert.

Naopak Ukrajinci chtějí dobýt město Cherson s 300 tisíci obyvateli, které okupanti získali na začátku března. Přístav leží u ústí řeky Dněpr do Černého moře a má strategickou polohu mezi separatistickým územím a Oděsou.

„Na operace u Chersonu je uvaleno informační embargo. Moc nevíme, jak to tam vypadá. Fronta celkově je velmi dlouhá a na jednotlivých částech lze dosáhnout postupu a obsazení ‚území nikoho‘. Ukrajinci potřebují úspěch, ale jsou zprávy, že se u Chersonu zastaví kousek od města a nemohou dál,“ nastínil Mareš.

Jednou z možností, jak ruský odpor zlomit, je přesun dělostřelectva a posílení palební síly. Jenže ruské dělostřelectvo je stále silnější než ukrajinské. Nicméně to ruské je poznamenáno dědictvím studené války. Naopak Ukrajina dostává od Západu moderní a precizní zbraně.

„Ukrajina dokáže dodané systémy používat solidně, ale zdůrazněme, že s Ruskem v přestřelkách prohrává a žádá od Západu více. Ukrajina je schopna precizních zásahů, jenže má málo munice. Rusové mají zásoby větší a ničí nepřítele konzistentní palbou,“ dodal Mareš.

Tagy:
válka Ukrajina Nový den expert Rusko Miroslav Mareš Cherson Luhanská oblast Lysyčansk