Ukrajinec z Donbasu: Celé nebe u nás ozařují výbuchy, lidi umírají. Putin je masový vrah

Ukrajinští vojáci na východním Donbasu 24. února

Jen pár kilometrů od jeho domova zuří frontové boje. Rakety dopadají co chvíli i na jeho vesnici, alespoň trochu poškozený je tady snad každý dům. Ukrajinec žijící na Donbasu poskytnul CNN Prima NEWS exkluzivní rozhovor přímo z centra válečného inferna, které v jeho vlasti rozpoutal ruský prezident Putin.

Prosím, nezmiňujte v článku mé jméno. Ani povolání. Ani odkud přesně jsem. A povídejme si raději přes Messenger; po telefonu ne, ten Rusové dokáží vysledovat.

Rozhovor na trase Donbas–Praha neprobíhá úplně běžným způsobem. Ve válkou sužovaném kraji za Doněckem co chvíli vypadává signál. A Ukrajinci ve středních letech, který na dálku svolil k povídání se CNN Prima NEWS, hrozí při vyprávění o realitě Putinovy invaze mnohem víc, než že se jen nedovolá.

„Moc dobře vím, čeho jsou Rusové schopni,“ tvrdí.

Čeho?
Nezapomeňte, že válka tady u nás v Doněcké oblasti probíhá vlastně už osm let. A už v roce 2014 jsme pochopili, že od ruské armády nelze čekat vůbec nic dobrého.

Co jste s ní už zažili?
Ve velkém tu docházelo k šíleným a velice krutým zvěrstvům. Důstojníci ruské FSB odřezávali raněným genitálie, střílelo se do bezbranných zajatců. Třeba Vladimiru Rybakovi, členovi městské rady v průmyslové Horlivce, rozpárali břicho a vyřízli srdce jen za to, že se pokusil stáhnout vlajku separatistické Doněcké lidově republiky. Jeho zohavené tělo bylo nalezeno nedaleko Slavjanska, na území ovládaném proruskými silami. Mnoho dalších osob bylo uneseno a uvězněno, dočkaly se surového mlácení ve sklepeních jako v časech KGB. Někteří Ukrajinci jsou dodnes umístěni v izolačních lágrech Doněcké a Luhanské oblasti. Na nějaké Ženevské úmluvy Rusové zvysoka kašlou. Kamkoliv u nás vstoupili, všude budili hrůzu. Nikdo ze zdejších si o nich nedělá iluze.

To se po právě probíhajícím vpádu asi nezlepší. Jak to u vás vypadá právě teď?
Fronta se blíží. Už je opravdu blízko.

Buďte, prosím, konkrétnější.
Momentálně je zhruba 20 kilometrů od místa, kde žiju. Celé nebe směrem k ní září, slyšíte výbuch za výbuchem. Jakmile vylezete na kopec, spatříte nepřetržitý sled explozí. Už nám to klepe na dveře. Víte, Rusové během neděle ve Volnovaše, městečku 60 kilometrů jihovýchodně od Doněcka, rozbombardovali velkou pekárnu. Lidé tam najednou neměli co jíst, tak jsem se rozhodnul jim nějaké potraviny dovézt. Když jsem tam ráno vyrážel, ještě jsem projel. Jakmile jsem se pak ale vracel zpátky, už u silnice stáli ukrajinští vojáci s těžkou obrněnou technikou a varovali mě, že klidně můžu každou chvílí narazit na Rusy.

Jak to dopadlo?
Díkybohu jsem projel. Našim se zatím daří útok nepřítele odrážet. Ale pro lidi je to i tak velmi zlé. Ve Volnovaši se do fronty na chleba v okamžiku postavilo asi sto osob, tři sta bochníků zmizelo do hodiny. Situace se stále horší. Máme problémy se zásobováním, žijeme pod obrovským tlakem. Když jsme se z Volnovaše vraceli, skoro se nedalo projet, cesta byla plná střepin od nějaké vybuchlé bomby. Nejsme výjimka. Celá naše země se ocitla ve strašném napětí. Všude se bojuje.

I z vás se stal příležitostný voják. Co se vám tedy honí hlavou? Strach, vztek, bezmoc?
Vztek? Bezmoc? Podívejte se, osm roků mám frontu za humny. Museli jsme se naučit žít na dostřel od území proruských separatistů. Každodenní realitou se tu stalo soustavné bombardování, lidé přichází o domy, o blízké i o své vlastní životy. Pole jsou poseta minami, voda je kontaminovaná, je nezbytné si ji kupovat. Máme velký problém sehnat pohonné hmoty, nedají se ani vybírat peníze. Život je zkrátka čím dál horší. A ano, lidi mají strach. Musíme je uklidňovat. Není se ale co divit, tragédie jsou u nás na denním pořádku. Přiletí raketa, rozbije barák, střepiny zabíjí vojáky i civilisty. Na téhle frontě se umírá každý den. Máme hodně, opravdu hodně civilních obětí. Soudruh Putin sice tvrdí, že Rusové na civilisty neútočí, ale to je sprostá lež. Střílí se tady po barácích, ve kterých žijí normální lidé.

Jak vám je, když to vidíte?
Mám klid v duši. Věřím tomu, že v téhle válce zvítězí Ukrajina. Pravda je přece na naší straně, jen bráníme vlastní zemi. Což neznamená, že lidé nemohou být vyděšení. Když to tady Rusové ostřelovali raketometem, zasáhli několik obytných domů. A místní z toho byli tak vyděšení, že někteří ze svých sklepů vylezli až po dvou dnech.

Z Ukrajiny se až do Česka valí spíš příběhy plné odvahy. Jste taky ohromen tím, kolik statečnosti kolem sebe vidíte?
Na svou armádu jsme velice hrdí. Zrovna dneska jsem se bavil s chlapci, kteří bojují na první linii. Ujišťoval jsem je, že se za ně všichni modlíme. Tvrdili, že naši podporu cítí. A že na stráži zůstanou do poslední možné chvíle. Stateční jsou navíc nejen vojáci, ale i civilní obyvatelstvo. V posledních dnech se obrovské množství lidí zapsalo do dobrovolnických sborů, které bojují bez nároku na žold. Lidé se snaží zastavovat ruské tanky vlastním tělem, vlastními automobily. Vím o jedincích s kriminální minulostí, kteří zatkli ruské vojáky a odevzdali je i s ukořistěným tankem ukrajinské policii. U všech se projevuje obrovský patriotismus. Putinovi se vlastně podařilo nemožné: Spojit naprosto všechny Ukrajince do jednoho šiku.

S tím asi nepočítal.
Určitě ne! Neustále zmiňoval rozdělení Ukrajiny. Tvrdil, že jde o zemi, která nemá nárok na existenci. Že do některých jejích částí stačí fouknout a ony se samy rozpadnou. Směšné. Všechny tyhle části se teď ve skutečnosti semkly a úžasně mu vzdorují. Tím spíš, že nás vede Zelenskyj. Respektovaný muž na svém místě.

Co si osobně myslíte o Putinovi?
Že je jedním z největších zločinců 20. a 21. století. Je vinen mnohými vraždami a tragédiemi v Gruzii, Abcházii, na Ukrajině, represemi doma v Rusku. Hodlá bezohledně lhát a vraždit i nadále, jen aby dosáhnul svých cílů. Můj odhad je, že skončí velice špatně. Utopí svou vlast v hluboké krizi, dovede ji na pokraj zániku. Utrpení kvůli jeho rozmaru postihne všechny Rusy. Mnozí z nich vůbec nechápou, proč válčí zrovna s Ukrajinou, představuje pro ně kulturně i historicky jednu z nejbližších zemí. Bude se jim těžko přijímat představa, že Rusko je viníkem tak hrozivé války a genocidy vůči blízkému národu. Tohle Putina dostane na kolena. Zlikviduje ho to.

Má mezi lidmi žijícími na území Luhanska a Doněcka nějakou podporu?
Lidí, kteří dříve možná podporovali Rusko, během osmi let války rázně ubylo. Poté, co Putin před pár dny přepadnul naši zemi, už velmi pravděpodobně nikdo takový neexistuje. Já sám alespoň nevím o nikom. Vždyť se jasně ukázalo, jaké jsou skutečné Putinovy záměry. Říkají to mnozí, i velmi respektovaní politologové: Od Putina byl tenhle útok neskutečnou chybou. Poštval proti sobě strašné množství lidí. Spojil i frakce, které spolu dříve nesouzněly. Vyskytovali se lidé, kteří o Putinovi smýšleli jako o politikovi evropského formátu. Teď poznávají, jak naivní to byl soud. Putin je prachobyčejný masový vrah.

Velmi často se oháněl tím, že na Ukrajině dochází ke genocidě ruské menšiny. Jaké jsou skutečné vztahy mezi Ukrajinci a rusky mluvícími občany?
To je naprosto vykonstruovaný problém. Nic takového neexistuje. Řeči o genocidě rusky mluvícího obyvatelstva na Ukrajině jsou neskutečnou hloupostí, lží. Jak se teď spolu bavíme?

Rusky.
Tak vidíte. Mluvit rusky je po celé Ukrajině naprosto běžné. Nikdo se na vás kvůli tomu nedívá skrze prsty, nikdo vám kvůli tomu nic neřekne. Rusky se spolu někdy baví dokonce i samotní Ukrajinci; až následně třeba přejdou do ukrajinštiny. Tady to takhle funguje odnepaměti, jde o bilingvní oblast. Na Ukrajině své vlastenectví nikdo nedokazuje jazykem, ale srdcem. Putin je obyčejný lhář.

Jak byste označil způsob, jakým Západ reaguje na jeho agresi?
Myslím, že Západ zkraje čekal, jak se vyvine situace. Hodně lidí si asi ještě dlouho myslelo, že se s Putinem dá domluvit. Jenže s masovým vrahem se dohodnout nelze. Snad už to pochopil každý. Hodně se toho během pár dnů změnilo: Dodávky zbraní nebo různé výrazné ekonomické postihy ukazují, že Západ je při pomoci Ukrajině ochoten mnohé obětovat a riskovat. Pro nás je to nesmírně důležité. Děkuji vám, Češi. Děkuji vám, vy všichni na Západě. Člověk je v nouzi vděčný za jakoukoliv pomoc.

Jak myslíte, že to celé skončí?
Pro nás dobře. Uvidíte. Tím jsem si jist. My se nevzdáme! Nezlobte se, už musím končit, máme tady spoustu práce... Sláva Ukrajině!

Tagy: