Dron roztrhal tank okupantů na kusy. Ohnivé záběry dokazují zranitelnost sovětských strojů

Ukrajinci zdemolovali ruský tank T-80BV.

Ukrajinci zdemolovali ruský tank T-80BV

Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda provedla další úspěšný úder na ruské okupanty. U doněckého Vuhledaru se jí povedlo zdemolovat tank T-80BV. K likvidaci nepřátelského stroje stačil jeden dron. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, které ukazují detonaci munice a masivní explozi tanku, je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda v okolí doněckého Vuhledaru pronásledovala ruský tank T-80BV potulujícím se dronem FPV (vybaveným výbušnou municí). Dron při nárazu roztrhal tank na kusy, jelikož došlo k detonaci munice na palubě,“ komentovala záběry twitterová analytická stránka Ukraine Weapons Tracker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin opět po boku Putina? V ležérním outfitu se fotil s delegací afrických států v Rusku

Na videu je skutečně vidět ruský tank, jehož posádka projížděla po prašné cestě v neobydlené oblasti. Stroj okupantů zpozoroval operátor ukrajinského sebevražedného dronu. Když bezpilotní letoun narazil do ruského kolosu, následovala katastrofická exploze.

K úspěšnému úderu u Vuhledaru se vyjádřilo také kyjevské vedení. „Když se v létě proháníte v ruském tanku po ukrajinském Donbase, můžete se ‚unavit‘. Ukrajinci pomohou,“ stojí v prohlášení ukrajinského generálního štábu.

Detonace munice uvnitř tanků je problém, který okupanty během invaze trápí dlouhodobě. Častým úkazem války jsou tak snímky odpálené dělové věže tanku, která se v řadě případů povaluje desítky metrů od zbytku vraku. Ještě častěji než tank T-80 na tuto slabinu trpí starší typ T-72.

Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že ruské tanky skladují až 40 střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými. I nepřímý zásah totiž může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu. Toto riziko navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země.

Tagy:
válka tank tanky dron Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas munice obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast sebevražedné drony T-80 Vuhledar Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda T-80BV