Prigožin opět po boku Putina? V ležérním outfitu se fotil s delegací afrických států v Rusku

Prigožin na rusko-africkém summitu

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je po neúspěšném tažení na Moskvu znovu v Rusku. Jak dokládají fotografie, objevil se na rusko-africkém summitu v Petrohradě. Paradoxem je, že tuto akci pořádá ruský prezident Vladimir Putin, proti kterému se Prigožin bouřil.

Účast Prigožina na petrohradském summitu, na němž se ruský prezident setká s představiteli některých afrických států, dokládají dva snímky. Šéf vagnerovců, který měl po neúspěšném tažení najít exil v sousedním Bělorusku, se nechal vyfotit s členy delegace afrických států.

Americký portál Politico prvního Afričana s Prigožinem identifikoval jako šéfa protokolu prezidenta Středoafrické republiky Faustina-Archangeho Touadéryho. Právě v této zemi vagnerovci působí a minulý týden místní média psala, že do země dorazily až stovky žoldáků. Politico dodává, že o víkendu se má ve Středoafrické republice konat referendum, které by umožnilo nynější hlavě státu opět kandidovat.

Na druhém snímku má být Prigožin s představitelem televize Afrique Média Justinem Tagouhem. Tato televize má mít podle twitterového účtu All eyes on Wagner úzké vazby na ruský propagandistický kanál Russia Today, známý spíše pod zkratkou RT.

Snímky zveřejnil mimo jiné i Dmitry Syty, jehož Rádio Svobodná Evropa označuje jako člověka, který zastává funkci šéfa Ruského kulturního centra ve Středoafrické republice a je Prigožinovi blízký. Fotografie Prigožina se šéfem prezidentského protokolu měla být podle rádia pořízena v hotelu Trenzine, který patří Prigožinově rodině.

Prigožinovi nevyšel puč

Prigožin má být několik týdnů v běloruském exilu poté, co mu nevyšlo tažení na Moskvu se svými žoldáky. Se stovkami z nich a vojenskou technikou obsadil Rostov na Donu a mířil na ruské hlavní město. Akci prezentoval jako zásah proti svým největším rivalům – ministru obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu ruských ozbrojených sil Valeriji Gerasimovi.

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy vystoupil s mimořádným prohlášením, v němž slibovat tresty nejen pro šéfa Vagnerovy skupiny, ale i žoldáky. Nakonec kolona do ruské metropole nedorazila. Podle oficiálního vyjádření Moskvy se do hry vložil běloruský prezident a Putinův spojenec Alexandr Lukašenko, který měl Prigožinovi nabídnout azyl ve své zemi výměnou za to, že vzpoura skončí.

S Prigožinem měla do Běloruska zamířit i část jeho žoldáků. Lukašenko před několika málo dny na setkání s Putinem „vtipkoval“, že vagnerovci jsou „nervózní“ a „chtějí vyrazit na Západ“, tedy do Polska.

Tagy: