Selhání umělé inteligence. Podnikatele v USA místo pomoci nabádá ke krádežím a diskriminaci

Chatbot slouží k automatizované komunikaci s lidmi.

Umělá inteligence může být pomocí i hrozbou

Podnikatelé v New Yorku mají chytrého pomocníka. Obyvatelé amerického města, kteří se vrhli do podnikání nebo teprve chtějí rozjet vlastní živnost, se od loňského října mohou obrátit na umělou inteligenci. Specializovaný chatbot jim má pomoci zorientovat se v předpisech a pravidlech. Jenže moderní technologie, kterou město spustilo v říjnu minulého roku, dává dost neobvyklé rady. Chatbot radí podnikům, aby porušovaly zákony, a majitele nemovitostí navádí k diskriminaci nájemníků, zjistil investigativní web The Markup.

Newyorský starosta Eric Adams s velkou slávou představoval revolučního pomocníka. Společně s městským technologickým ředitelem Matthewem Fraserem představili akční plán pro newyorskou umělou inteligenci. Součástí této vize byl mimo jiné portál MyCity s chatbotem..

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin navrhuje výrobu vlastní herní konzole. Vznikne ruská náhrada PlayStationu?

„Jsem hrdý, že mohu představit plán, který v celosvětové diskusi o umělé inteligenci nastolí zásadní rovnováhu – takovou, která umožní městským úřadům nasazovat technologie, jež mohou zlepšit životy, a zároveň dokáže ochránit před těmi, které mohou škodit,“ pronesl starosta New Yorku Eric Adams minulý rok v říjnu.

Jenže americký magazín The Markup konstatuje, že půl roku po slavnostním odhalení se městská umělá inteligence projevuje velmi autoritativně.

Redakce investigativního webu se chatbota zeptala na několik otázek, které souvisí s provozováním vlastního podniku či pronajímáním nemovitostí. Nástroj například na otázku, jestli je možné provozovat obchod, jenž přijímá pouze bezhotovostní platby, odpověděl, že ano.

Přitom v New Yorku od roku 2020 platí nařízení, které obchodům nařizuje povinnost akceptovat hotovost, připomíná The Markup.

V otázkách k pronájmu bytů chatbot odpovídal, že majitelé nemovitostí nejsou povinní přijímat nájemníky, kteří čerpají podporu na bydlení. „V New Yorku je však diskriminace pronajímatelů podle zdroje příjmu nezákonná,“ upozornil investigativní web.

„Informace, které poskytuje o bytové politice, právech zaměstnanců a pravidlech pro podnikatele, jsou často neúplné a v nejhorším případě ‚nebezpečně nepřesné‘, řekl pro The Markup jeden z odborníků na bytovou politiku v New Yorku.

Newyorský chatbot dále neměl problém navrhnout začínajícím podnikatelům, ať okrádají své zaměstnance. „Ano, můžete si vzít podíl ze spropitného,“ odpověděla umělá inteligence na otázku, jestli si šéf podniku smí vzít část z dýšek. Realita je však taková, že na spropitné sáhnout nesmí.

Chatovací bot běží na platformě Microsoft Azure AI, kterou používá například americká telekomunikační společnost AT&T. Microsoft je pak v oblasti umělé inteligence známý především díky své službě Copilot, kterou díky spolupráci s technologickým start-upem OpenAI pohání nástroje generativní umělé inteligence ChatGPT a DALL-E.

Zástupci města uváděli při odhalení nového newyorského pomocníka pro začínající a drobné podnikatele, že chatbot sbírá data z více než dvou tisíc webů zabývajících se podnikáním v New Yorku. Nástroj má dále sloužit jako zdroj informací, jak dodržovat veškeré předpisy a nařízení. Momentálně ale v některých oblastech vybízí k úplnému opaku.

VIDEO: Požádali jsme umělou inteligenci, aby nám vyrobila reportáž. Mrkněte na výsledek

Tagy: