Umělci na frontu. Putin žene na Ukrajinu „kreativní brigády“, mají zvednout morálku

Ruský prezident Vladimir Putin už do války vyslal armádu i posily získané díky mobilizaci a nyní má na frontu vyrazit další, tentokrát poměrně nečekaná, skupina. Kreml totiž oznámil, že na Ukrajinu zamíří umělci. Konkrétně má jít například o operní pěvce, hudebníky dalších stylů i třeba cirkusové akrobaty. Putin se má tímto způsobem pokoušet pozvednout značně pokleslou morálku ruských sil, kterým se v bojích dlouhodobě nedaří.

Záměr oznámilo ruské ministerstvo obrany, následně jej komentovala západní média, ale i třeba britský resort obrany, který pravidelně informuje o ruských krocích.

Nemá přitom jít o nějaký jednorázový přesun ruských umělců na frontu a zpět, nýbrž o stálou práci. Doslova má jít o „kreativní brigády“. Jejich úkol bude jasný – pobavit a zvednout morálku ruských vojáků. Je evidentní, že ti jsou kvůli četným ztrátám a ústupům často velmi pokleslí a jejich nasazení se Kremlu nepozdává.

Na východní část Ukrajiny, kde se aktuálně nachází frontová linie, tak na ruskou stranu vyrazí operní pěvci a další zpěváci, umělci z cirkusu, tedy například akrobaté, ale i třeba ruští herci.

„Vojenská hudba a organizovaná zábava pro nasazené vojáky má v armádě dlouhou historii, ale v Rusku je to silně zakotvené už z konceptu ideologicko-politického vzdělávání z éry Sovětského svazu,“ komentuje ruský tah s hvězdami showbyznysu britské ministerstvo.

Pozvednou umělci ruskou morálku?

Ruský šéf resortu obrany Sergej Šojgu prostřednictvím svého ministerstva oznámil, že umělci mířící na frontu budou zatím působit ve dvou skupinách.

Britové zároveň odhadují, že příjezd ruských umělců a jejich vystoupení na decimované vojáky nejspíš nebude mít velký vliv. „Křehká morálka je takřka jistě značnou slabinou napříč ruskými silami. Obavy vojáků se ovšem primárně točí okolo těžkých ztrát, chabého velení, problémy s výplatami, nedostatku vybavení či munice, a také absence jasnosti o cílech války. Nasazení ‚kreativních brigád‘ zřejmě tyto problémy nezmění,“ komentuje dále britské ministerstvo obrany.

Jak bylo zmíněno, nasazování umělců na frontu, aby uspořádali představení pro vojáky, využívaly armády světa již v minulosti, ovšem Sověti tuto činnost dovedli do naprosté dokonalosti. Během druhé světové války, kterou Rusové dodnes nazývají Velká vlastenecká válka, SSSR údajně nasadil až dva tisíce „kreativních brigád“, které měly za cíl rozveselit sovětské jednotky bojující proti Němcům.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda hudba invaze Ukrajina zpěv Sovětský svaz Rusko Druhá světová válka Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu