Umělec představil největší stadion na světě. Gigantický Camp Nou je oproti němu drobeček

Představit si milion lidí na jednom místě není úplně lehký úkol. Pamětníci listopadových demonstrací v roce 1989 mohou být v imaginaci zdárnější, neboť na Letnou tehdy dorazilo kolem 800 000 osob. Americký umělec Paul Pfeiffer nyní pomohl fantaziím tím, že navrhl koncept stadionu s milionem sedadel.

Těžko zrealizovatelný nápad, který ale nabízí velmi zajímavý pohled. Pfeiffer ukázal, jakým způsobem by bylo možné na stadion nacpat těžko představitelných milion fanoušků. Model i s atletickou dráhou na výstavě v brazilském městě Brumadinho představuje monstrózní stánek se 14 patry. Kdyby měl takový stadion skutečně někde najít v budoucnu domov, zabíral by obrovskou plochu a tyčil se vysoko do nebe.

Lze samozřejmě diskutovat o tom, jakým způsobem by bylo možné takovou masu lidí bezpečně dopravit na stadion a pak zase z něj. Jak dlouho by lidem s lístky do nejvyššího prstence trvalo dostat se na patřičné místo, případně co by vlastně z takové dálky viděli. Bez dalekohledů by se pravděpodobně neobešli, jinak by z hráčů byli těžko postřehnutelní mravenci a z míče neexistující předmět.

Když o fascinujícím konceptu informovala britská stanice Sky Sports na sociálních sítích, v komentářích se objevila mimo jiné narážka na to, že pokud si pořídíte vstupenku do „nebeských“ pater, budete mít sedadlo vedle Ježíše.

Jiní lidé se v kontextu vizualizace dotkli často kritizovaného chování evropského fotbalového orgánu UEFA. Ten pravidelně čelí nelichotivým hlasům za to, jakým způsobem přerozděluje lístky mezi fanoušky týmů, které se dostanou do finále Ligy mistrů hraném na neutrálním stadionu. Dostanou jen zlomek, velká část putuje ke sponzorům a činovníkům. Proto rýpalové, kteří zaregistrovali Pfeifferův koncept, zmínili, že příznivci obou klubů by od UEFA i na milionovém stadionu dostali určitě jen 17 000 vstupenek.

Kolosální návrh je zcela odskočený od největší existující arény světa. Ta se možná trochu překvapivě nachází v Severní Koreji v hlavním městě Pchjongjang a pojme 114 000 diváků. Ovšem největší fotbalové hvězdy či celebrity ze světa hudby se těžko mohou na Stadion 1. máje Rungrado podívat.

Jiná už je situace na americkém stadionu Michigan nazývaném „Big House“. Párkrát se na něm odehrálo i fotbalové utkání včetně přátelského klání mezi Realem Madrid a Manchesterem United v roce 2014. Na Cristiana Ronalda a další persony se tehdy přišlo podívat 109 000 fanoušků.

Absolutní rekord drží ve světě sportu finále fotbalového šampionátu v roce 1950 mezi domácí Brazílií a Uruguayí. Na mýtickém stadionu Maracana v Riu de Janeiru vstřebávala většina z bezmála 200 000 lidí porážku „kanárků“. Vzhledem k rostoucím požadavkům na bezpečnost ale není možné takovouto návštěvu na zrekonstruované stavbě zopakovat.

V Evropě dominuje barcelonský Camp Nou, stadion pro 99 000 lidí. Je úchvatným útočištěm pro fanoušky, ovšem v porovnání s modelem od amerického umělce je to jen „drobeček“.

Tagy: