Umět unést argumenty je schopnost státníků, kritizuje vládu Svoboda. Nelíbí se mu stav V4

Bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

360° (81)

Současná vláda Petra Fialy (ODS) se tváří, že se v česko-slovenských vztazích děje něco mimořádného. Máme sice rozdílné názory, ale schopnost státníků je neodcházet od stolu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Lubomír Zaorálek (SOCEDM), který v letech 2013 až 2017 zastával stejný post, dodal, že odlišné názory států Visegrádské čtyřky (V4) v minulosti schůzkám nebránily.

Rozpad platformy V4 by byl podle Svobody chybou. „Máme sice rozdílné názory na některé otázky, ale měli bychom si to říct otevřeně do očí, protože schopnost velkých lídrů a státníků je také umět unést argumenty druhé strany a argumentovat silně, jednoznačně a neodcházet od stolu,“ sdělil bývalý předseda křesťanských demokratů.

ČTĚTE TAKÉ: Slovensko a Maďarsko se k Česku nepřipojí. S municí pro Ukrajinu z V4 pomůže jen Polsko

Úzká spolupráce čtyř států V4 podle něj může fungovat i nadále, a to z důvodu, že se jedná pouze o mezinárodní platformu a nikoliv o organizaci, která by přijímala závazná rozhodnutí.

Bývalý šéf Černínského paláce ze Sociální demokracie popsal své zkušenosti, kdy také zasedal na jednání ministrů zahraničních věcí V4. Podle něj už za vlády Bohuslava Sobotky byla skupina rozdělená na dva stejně velké tábory, spolupráci to ale nebránilo.

Tehdy byla platforma rozdělená na Česko a Slovensko na jedné straně a Polsko s Maďarskem na straně druhé. Nicméně v současné době téma Ukrajiny a její pomoci rozdělilo skupinu na Česko a Polsko, jakožto silné podporovatele napadené země, a Slovensko a Maďarsko, kteří hovoří o míru za každou cenu a podle některých politiků se přiklání k Rusku.

„Už tehdy to pro nás často byla komplikovaná debata, na druhou stranu jsme se dokázali dohodnout na nesmírně důležitých věcech,“ popsal Zaorálek. Společně se tři ze čtyř zemí například postavily proti odvolání Poláka Donalda Tuska, který tehdy působil v roli předsedy Evropské rady.

Ministři zahraničních věcí V4 spolu ve čtvrtek jednali v Praze. Potvrdili však vzájemné rozkoly na tiskové konferenci. Zástupci států se shodli alespoň na tom, že Rusko je agresor a Ukrajinu napadlo neoprávněně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kyjevem otřásly exploze, 13 lidí bylo zraněno. Jde o první velký útok po několika týdnech

Tagy: