Unikátní muzeum vidlí na Krnovsku: Kromě zážitku můžete získat i titul Vidláka

Muzeum vidlí v Lichnově

Muzeum vidlí

Až se vám nebude chtít na hrady a zámky a budete mít dost noblesy a vznešenosti, zajeďte si do Muzea vidlí. Nejenže se tam „vrátíte zpátky na zem“ a o nástroji, kterým se obvykle kydá hnůj, se toho hodně dozvíte, ale navíc se můžete stát vidlákem.

Kolik vidlí máš, tolikrát jsi vidlákem. To je motto Muzea vidlí v Lichnově na Krnovsku. A Jan Gemela, jeho majitel, provozovatel, průvodce a zábavný společník, se ho drží. Už má téměř 1 000 exponátů. Původně si chtěl své sedlácké stavení starými vidlemi jen vyzdobit, ale nikdo mu je nechtěl dát, takže vymyslel legendu, že má muzeum. A ona se stala skutečností!

Nejsou vidle jako vidle

„Máme skupinu vidlí, které jsou lopatami, které se používají na nakládání různých věcí, od zemědělských plodin až po štěrk. Dokonce tady máme vidle, které se používaly na vykládání hroznů, když je dovezli z vinohradu do sklepa k lisování. Jiné vidle se používaly na zemědělské plodiny, mají ty bambulky na konci, aby ty plody nerozpíchaly. Ale když potřebujete vidle na štěrk, tak už nemusí mít bambulky, ale mají placaté konce, aby ty vidle vjely do té hromady štěrku mnohem lépe než lopata,“ vysvětluje Jan Gemela v pořadu Prima Česko.

Dvoj nebo třízubým se říká podávky, většinou se jimi podávalo seno nahoru na půdu. Se čtyřmi či pěti hroty jsou klasické vidle hnojné, a když jsou hroty placaté, bývají vidle určeny k rytí. Na vystavené exponáty se v tomto muzeu sahat smí, a dokonce se s nimi může i pracovat!

Sběr kobylinců patří tady v muzeu k oblíbené činnosti návštěvníků. Za odměnu budete pozváni k baru. „Na baru je nejčastěji vidlovice. Vidlovice se pálí z naší vidloně,“ zve návštěvníky Jan Gemela.

Jak získat titul Vidláka?

Jak se sami můžete přesvědčit, lidé začali nosit vidle jako diví. Existuje jejich přesná evidence včetně fotografie dárců a každý z nich se teď může pyšnit neobyčejným titulem. „Každý, kdo daruje vidle do muzea, získává titul vidláka. Dostanete na to certifikát, můžete ho používat před i za jménem současně,“ říká Jan Gemela.

A po důkladné analýze jsme zjistili, že může nastat zajímavý paradox. I Pražák se může stát vidlákem.

Vidle až z Hollywoodu

O lichnovském Muzeu vidlí se ví už i ve světě, jeho slávu šíří ambasadoři, kteří nově získané kousky předávají takzvaným vidlonošům. Ti je přivážejí do expozice. I tady platí jedno heslo: Darovaným vidlím na zuby nehleď.

„Dovezli nám dokonce vidle z Hollywoodu, z Los Angeles, kde je našli v bazaru…“ říká s hrdostí v hlase Jan Gemela.

Podzim už se blíží a pokud někde uvidíte zahrádkáře, který skučí nad zlomenými vidlemi, řekněte mu, ať nehází vidle do žita. Svůj podzim života mohou strávit v důstojném prostředí muzea.

Tagy: