Kam zmizelo těch tisíc korun, které nám nedali? ptají se rozčilení důchodci kvůli valorizaci

Paní Michálková z Ostravy je rozhodnutím vlády zklamaná.

Jak se senioři vypořádali s valorizací důchodů

Jednání Ústavního soudu ohledně toho, zda byl návrh na úpravu mimořádné valorizace penzí protiústavní, sledovali bedlivě i senioři. Jejich pocity z toho, že jim vláda zkrátila připravované zvýšení důchodů, se různí. Někteří to chápou, jiní jsou zklamaní až rozhořčení.

Ústavní soud (ÚS) ve středu ukončil dokazování a vyslechl závěrečné návrhy v řízení o loňské zkrácené valorizaci penzí. Vyhlášení nálezu odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito. Návrh na zrušení novely podala skupina 71 poslanců ANO. Domnívají se, že důchodci měli vzhledem k inflaci nárok na výraznější nárůst penzí. Vláda se ale rozhodla pro úspornější postup, poukazovala na dlouhodobé rozpočtové dopady.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci dostanou znovu přidáno. O kolik jim vzrostou penze a co se mění?

Při použití standardního zákonného mechanismu, který se aktivuje při více než pětiprocentním růstu cen, by průměrný důchod vzrostl o 1 770 korun, po novele to bylo jen 760 korun.

„Tak kam šlo těch tisíc korun? Řekněte mi, oni mají málo nahrabáno, nebo jak? Ať si Fiala zkusí z jednoho důchodu měsíc žít,“ poznamenala pro CNN Prima NEWS naštvaná seniorka Vlasta Michálková.

Paní Michálkové z Ostravy je 85 let, pracovala ve skladě, pak na dráze. Pobírá důchod ve výši 20 tisíc korun. „Za plyn pak zaplatím 3 200, za elektřinu tisíc a 6 tisíc za nájem,“ uvedla důchodkyně. Navíc se jí špatně chodí a má urologické problémy. Každý měsíc tak dá za léky asi tisíc korun.

Ani další důchodkyně, Dana Matulová, s rozhodnutím současného kabinetu nesouhlasí. „Dvakrát jsem byla na demonstraci proti vládě, je to prostě podvod na důchodce, vláda si dělá, co chce,“ sdělila.

Paní Matulová žije v bývalé hornické kolonii, za nájem platí 7 tisíc měsíčně. Naštěstí jsou na to s manželem dva.

Vyžít z důchodu je velmi obtížné i pro pana Petra, který bere důchod ve výši téměř 20 tisíc. Žije ale sám, a tak si příliš vyskakovat nemůže. Jen měsíční nájem v malé garsonce ho stojí 13 a půl tisíce.

„Zbyde mi 6 tisíc korun, děleno 30 dny to vychází na dvě stovky na den. A dnes, když jdete koupit něco do obchodu, tak za to nekoupíte vůbec nic,“ upozornil senior.

Žije tak skromně a jak sám říká, naštěstí není nemocný a nemusí doplácet na léky jako většina seniorů.

„Pokud jsou na do dva, tak se do toho ještě vlezou, protože, když mají průměrný důchod, mají 40 tisíc .I po zaplacení nájmu jim zbydou nějaké peníze. Ale jak zůstanete sám, tak je to problém,“ dodal.

Přivydělávat si už ve svých 76 letech nemůže. „Člověk může zažádat o příspěvek na bydlení, oni mu ho dají, ale to není důstojný. Proč bych měl po 39 letech práce chodit žebrat,“ ptá se senior.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O co jde před Ústavním soudem? Vláda hraje o 20 miliard korun, důchodci o tisíce za rok

Tagy:
senioři důchody valorizace důchodů ekonomika Petr Fiala vláda