Uprchl před válkou a v Česku založil cukrářského giganta. Byla to náhoda, říká šéf Marlenky

Zakladatel společnosti Marlenka Gevorg Avetisjan

K VĚCI 27.10.2023

Všechno to začalo náhodou, začít podnikat v cukrářství jsem neplánoval, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS zakladatel společnosti Marlenka Gevorg Avetisjan. Muž původem z Arménie se do Česka odstěhoval kvůli válce o Náhorní Karabach a se svou sestrou zde začali prodávat tradiční arménské medové dorty. Své výrobky nyní vyváží do více než 50 zemí světa a zaměstnává 350 lidí. Zároveň se také snaží dát něco zpět své komunitě.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě

„Můj první zahraniční zájezd byl zrovna do Československa, navštívil jsem Prahu, Karlovy Vary a Plzeň a Prahu jsem si zamiloval. Říkal jsem, že jestli někdy odejdu ze své vlasti, tak půjdu do Čech. No, a potom jako naschvál začala válka o Náhorní Karabach mezi Armény a Ázerbájdžánci,“ popsal úspěšný podnikatel.

ČTĚTE TAKÉ: Změny balení by zlevnily jídlo, tvrdí potravináři. Češi to nechtějí, reagují řetězce

Kvůli konfliktu tedy svou zemi opustil, nicméně neskončil v Praze, ale v Ostravě. Obával se totiž, že v metropoli bude všechno dražší, a on přitom neměl mnoho peněz. Po čase se usadil ve Frýdku-Místku, kde společně se sestrou začali podnikat. Vše to podle jeho slov bylo náhodou, podnikat neplánoval.

„Řekl jsem sestře, aby upekla medový dort. Ten umí všichni Arméni, protože to je náš národní koláč. Sestra tedy napekla a já jsem dorty donesl do kavárničky, kde pracoval známý, ať je zkusí prodat. Večer mi volal, že mám donést další,“ popsal Avetisjan své začátky.

Přestože medový dort je pro kavkazský stát typický, v Marlence využívají svůj rodinný recept. Pradědeček Avetisjana se totiž živil vyráběním cukrovinek v Istanbulu. „Byl vyhlášeným cukrářem. Měl svoji továrnu a malinký obchůdek a vyráběl vyhlášené sladkosti chalva a lokum,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vystudovaný žurnalista a průmyslový designér.

Letos společnost slaví 20 let od založení. Od svých začátků se neuvěřitelně rozrostla a nyní Avetisjan zaměstnává 350 lidí. Navíc se může pochlubit ultramoderní fabrikou a vývozem produktů do více než 50 zemí světa.

Zároveň se také Frýdku-Místku a jeho obyvatelům snaží i něco vrátit. Společnost koupila les vedle fabriky a snaží se ho předělat na lesopark. „Bylo to původně zamýšleno jen pro zaměstnance. Mají totiž hodinovou přestávku, tak aby tam mohli chodit a odpočívat. Potom nás napadlo, že jej můžeme otevřít pro veřejnost, a tak se taky stane. Lidé budou moci přijít do krásného parku se sochami, dětskými hřišti či jezírky,“ dodal podnikatel.

Tagy:
dort Frýdek-Místek Česko Komerční sdělení Náhorní Karabach Marlenka Gevorg Avetisjan lesopark cukrovinka medový dort