Ani rychlý ústup ruské vojáky nezachránil. Fatální následky zběsilého úprku natočila kamera

Zničené ruské vozidlo

Válka na Ukrajině (31.10.2022 11:00)

Ukrajinci v posledních týdnech dělají nezbytné kroky k tomu, aby osvobodili Chersonskou oblast od ruských okupantů. V současnosti v tomto regionu probíhají tvrdé boje. Po sociálních sítích koluje video, které ukazuje zběsilý ústup ruských vojáků před útokem ukrajinského dělostřelectva. Útěk dopadl pro okupanty katastroficky. Transportní pancéřované vozidlo se ve spěchu převrátilo. Pravost záběrů je v době válečného konfliktu nemožné nezávisle ověřit.

Na videu je vidět skupina ruských vojáků, která se v Chersonské oblasti dostala pod dělostřeleckou palbu. Okupanti spěšně nastoupili do svých obrněných transportních vozů, aby se z místa stáhli.

„Ústup se změnil v útěk a ten v boj o holý život,“ komentovala česká stránka Dárek pro Putina, která koordinuje sbírky na vybavení pro ukrajinskou armádu. Záběry ukazují pohled z první osoby jednoho z mnoha vojáků, kteří seděli na střeše vozidla.

Pancéřovaný vůz jel vysokou rychlostí, až jednomu z vojáku uletěla čepice. Řidič se očividně snažil dostat sebe i své pasažéry do bezpečí co nejrychleji. To se mu však nepovedlo. Vozidlo v jednu chvíli částečně vyjelo ze silnice. Když se do dráhy vrátilo zpět, dostalo smyk a převrátilo se. Stav ruských vojáků není známý. Záběry však napovídají, že škody na zdraví okupantů budou drastické.

Ukrajinci na jižní frontě nadále postupují. Jejich tlak na případné osvobození Chersonu sílí. Rusové dokonce již z tohoto města evakuovali civilisty. Evakuaci údajně dokončili v pátek.

Britská rozvědka ve své pravidelné zprávě hodnotící situaci na bojišti uvedla, že Rusko pravděpodobně posiluje své jednotky na západ od Dněpru. Podle Londýna je ale ruská armáda v oblasti Chersonu nadále schopna pouze obranných akcí.

Chersonská oblast je jedním ze čtyř ukrajinských regionů, které Moskva nedávno nelegálně anektovala. Prakticky celý svět tento nejnovější pokus prezidenta Vladimira Putina o připojení dalšího ukrajinského území k Rusku odmítá. Rusko v poslední době paradoxně den ode dne ztrácí kontrolu nad všemi čtyřmi anektovanými oblastmi.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Již brzy by však vzhledem k ukrajinské ofenzivě mohla nad Chersonem opět zavlát žlutomodrá vlajka.

Tagy: