Putin hovořil s Macronem. NATO neřeší zásadní obavy Moskvy, stěžovala si ruská hlava státu

Reportérka o telefonátu Macrona s Putinem

Ruský prezident Vladimir Putin v pátečním telefonickém rozhovoru upozornil francouzskou hlavu státu Emmanuela Macrona, že odpovědi Spojených států a NATO na bezpečnostní požadavky Ruska nezohlednily zásadní obavy Moskvy. S odvoláním na Kreml o tom informovala agentura TASS. Oba státníci se podle ní dohodli na pokračování dialogu mezi Moskvou a Paříží o problematice bezpečnosti v Evropě.

„Vladimir Putin uvedl, že ruská strana pečlivě prostuduje písemné odpovědi na návrhy dohod o bezpečnostních zárukách, které 26. ledna obdržela od Spojených států a NATO, a poté rozhodne o svých dalších krocích,“ sdělil Kreml v prohlášení.

Putin podle něj Macronovi nicméně zároveň sdělil, že odpovědi USA a NATO nezohlednily „tak zásadní obavy Ruska jako je zabránění rozšiřování Severoatlantické aliance, odmítnutí útočných zbraňových systémů v blízkosti ruských hranic a návrat vojenských kapacit a infrastruktury bloku v Evropě do stavu z roku 1997“.

Stáhněte z Evropy jaderné zbraně

Moskva minulý měsíc vyzvala Washington, aby zaručil, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhne z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko.

Ve středu Moskva obdržela na své bezpečnostní návrhy od Washingtonu a NATO odpovědi. USA podle středečního prohlášení šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena daly najevo, že nehodlají jednat o požadavku, aby se jednotky NATO a zbraně stáhly z východu Evropy a aby se Západ zaručil, že se Ukrajina nepřipojí k NATO. Vyjádřily ale ochotu debatovat o dalších bodech, jako je kontrola zbrojení či opatření na budování důvěry.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek prohlásil, že odpovědi USA na bezpečnostní návrhy Ruska postrádají kladnou reakci na klíčový požadavek nepřípustnosti rozšiřování NATO na východ, ale dávají prostor k zahájení vážného dialogu o tom, co označil jako druhořadé otázky. V pátek v rozhovoru pro rozhlasové stanice šéf ruské diplomacie řekl, že Rusko nechce válku, ale nedovolí, aby byly ignorovány jeho bezpečnostní zájmy.

Tagy: