Utrpení ruských oligarchů. Kvůli zavedení sankcí přišel šéf Lukoilu o 411 miliard

Z dvacítky nejbohatších Rusů letos o největší majetek přišel Vagit Alekperov, šéf a spolumajitel ropného a plynárenského podniku Lukoil.

Válka na Ukrajině a z ní plynoucí „západní“ sankce vůči Rusku mocně pociťují nejbohatší muži největšího státu světa, zpravidla oligarchové. Podle výpočtu agentury Bloomberg dvacítka nejzámožnějších přišla v přepočtu dohromady o 2,35 bilionu korun.

Každý z dvaceti nejbohatších Rusů přišel letos oficiálně v průměru o 120 miliard korun. „Ve skutečnosti to ale bude citelně více. To proto, že moskevská burza byla po celý tento týden zavřená, takže tamní akcie nedostaly příležitost se propadnout. A jejich propad by byl vskutku mocný. Ruské akcie, které se v rámci kotace na více burzách obchodují také mimo Rusko, se na londýnské burze totiž už v polovině tohoto týdne propadaly průměrně o 98 procent. Pak bylo obchodování s nimi pozastaveno,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

Akcie obchodované na moskevské burze se do majetku nejbohatších Rusů kvůli zavření burzy stále započítávají za cenu, kterou měly na konci minulého týdne, tedy po vypuknutí války, ale ještě před víkendovým zavedením razantních západních sankcí.

O největší majetek přišel Vagit Alekperov, šéf a spolumajitel ropného a plynárenského podniku Lukoil. Válka a sankce jej připravily v přepočtu o 411 miliard korun. „Je otázkou, zda právě toto je důvodem, proč se Lukoil jako první z velkých ruských podniků už od čtvrtka otevřeně staví proti invazi na Ukrajinu,“ nastínil Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Pár dní a litr benzinu bude stát až 50 korun

Obava z dalších sankcí je stále vysoká. Kvůli strachům, jak to bude dál, zhruba 66 procent ruské ropy nenachází kupce a prakticky zmizela z trhu. To je důvod, proč ropa celkově celosvětově citelně zdražuje. A proto také Češi v současných dnech při příjezdu na čerpací stanici nevěřícně zírají na ceny pohonných hmot.

Padají tuzemské rekordy a bude hůř. „Během několika dní se mohou ceny snadno ocitnout v pásmu 45 až 50 korun za litr,“ podotkl Kovanda. Už v pátek ve vysílání CNN Prima NEWS odhadoval další vývoj cen. „Pokud by došlo na embargo ruské ropy a plynu, tak nelze vyloučit ceny až kolem 65 korun za litr benzinu a nafty. To, co se nyní děje na trzích, dává za pravdu spíš pesimistickému scénáři.“

To ekonom Štěpán Křeček byl trochu optimističtější. „O padesátikoruně bych zatím u průměrné ceny nemluvil, ale těch 45 korun je velice reálných. To, že budeme z energetické krize přecházet do energetické megakrize, je pravděpodobné.“

Tagy: