Uvažte si pestrou podzimní kytici z toho, co právě kvete na zahrádce

Stoupnout si doprostřed pestré zahrady plné květů musí rozněžnit i největšího drsňáka. Záplava pestrých barev a tvarů a spousta zeleně nás pohladí na duši a zaručeně zvedne náladu. I tady můžeme být ekologičtí a zvolit místní nabídku české přírody. V dnešní době je už hodně lokálních pěstitelů a na výběr tak máme spoustu možností. Nechte se oslovit tradičními jiřinkami, něžnou verbenou či exoticky vypadajícím okrasným tabákem.

Míla Hilgertová, agroekoložka a majitelka jedné takové zahrady usiluje o to, aby si zákazníci zamilovali a vybírali převážně lokální květy. Květy z Holandska, Afriky nebo z Jižní Ameriky jsou sice nádherné a zajímavé, ale putují k nám tisíce kilometrů v chladících boxech a pěstují se často velmi nešetrným způsobem. Naproti tomu u nás vypěstované rostliny jsou svěží zdravé, nezanechávají tak výraznou uhlíkovou stopu a máme je v podstatě po ruce.

Jak uvázat pestrou podzimní kytici?

Vezměte tři základní hodně rozvětvené rostliny. Může to být i něco čistě zeleného, ne samotné kytky, a založte je k sobě pod úhlem 45 °C do prostoru (ne na ploše). Vytvoříte tak základní trojcípý tvar podobný přesýpacím hodinám.

Postupně přidávejte vybrané květy. Vždy přidejte opět v úhlu 45 °C květ a poté mírně vazbu pootočte a přidejte další květ. Takto postupujte dokola v celé kytici, abyste ji rovnoměrně vyplnili.

Pokračujte až do té doby, než použijete všechny připravené květy, nebo skončete ve chvíli, kdy jste už s kyticí spokojení. Měli byste mít prostorovou kytici ve tvaru kuželu po obou stranách. Uprostřed jí pevně držte, aby se vám vazba nerozpadla.

Důležité je vše zelené, veškeré listy na stonku od středu dolů očistit, zbytečně by ve váze zahnívali a kalili vodu. Ve vodě by měly být ponořené jenom čisté stonky. Nakonec kytici svažte přírodním lýkem. Neustále vazbu držte pevně uprostřed, dostatečně omotejte několika smyčkami lýkem a pevně utáhněte uzlíkem. Nakonec všechny konce zastřihněte do jedné délky. Jednak bude kytice takto hezčí, ale zároveň také stabilnější ve váze. Zastřižení v jedné délce zabezpečí taky i to, že budou ponořené ve vodě všechny stonky.

Kytici vložte do čisté vázy a nalijte jenom tolik vody, aby byly konce stonků ponořené 2–⁠3 cm. Zbytečně nelijte plnou vázu, vodu je lepší častěji měnit a stonky nebudou ve vodě tolik uhnívat. Zkontrolujte vždy, zda jsou ve vodě ponořené opravdu všechny stonky.

Než vyrazíte pro tulipány nebo jiné exotické květiny, podívejte se, kolik krásných možností vám nabízí naše místní zahrady. Stačí sednout k internetu a určitě najdete ve svém blízkém okolí místního pěstitele či přímo prodejce. Krásné květy nabízí i v listopadu, většinou do prvních mrazů. Často mají dovoz v nejbližším okolí zdarma a umí vám z místních rostlin připravit i krásnou svatební kytici.

Populární cínie neboli ostálky

Jsou jedny z nejpopulárnějších letniček u nás. Celé léto pestrobarevně kvetou a ve váze vám vydrží svěží až 10 dnů. Díky tomu, že jsou nenáročné, si je můžete vypěstovat i na okně v truhlíku. Český název ostálka dostaly podle toho, že vydrží opravdu dlouho a ještě na podzim si je můžete směle přidat do řezané kytice.

Něžný kříženec z Ameriky jménem verbena

Miluje sluníčko a s dostatkem vláhy mu neublíží ani celodenní slunné stanoviště. S pravidelným přihnojováním vám bude dělat radost až do podzimu a díky tomu si sporýše, co je český název pro tuto krásnou kytku, můžete nařezat do vázy, než se definitivně rozloučíme s teplejšími dny.

Okrasný tabák neškodí plicím, ale lahodí oku

Okrasných tabáků je více druhů a vznikly křížením jiných rostlin, než které známe z tabákového průmyslu. Vznikly tak velmi zajímavé exempláře, které jsou specifické pozdním kvetením. Kvetou odpoledne až pozdě večer, budou tak pro vás příjemný společníkem při večerním posezení na terase či u zahradního grilování.

Indiánská monarda by rozhodně neměla chybět

Ať už na vaší zahradě nebo v podzimní kytici, by tato vášnivá kráska rozhodně chybět neměla. Vyznačuje se nenáročným pěstováním a dlouhým kvetením. Bude vám proto dělat společnost a radost až do podzimu. Očaruje vás rozmanitými barvami, silnou vůní a možná oceníte i její léčivé účinky. Monarda citriodora, nebo také zavinutka citronová, je navíc ta pravá pro milovníky čaje.

Astry jsou barevná sluníčka podzimu

Astry mají drobnější květy, ale rozrůstají se do bohatých trsů. Oblíbené byly v Evropě 19. století na selských zahradách a jejich obliba tu zůstala dodnes. Nejsou extra náročné na pěstování, vyžadují jenom pravidelnou zálivku po celou dobu vegetace. Nabízí širokou škálu tvarů a barev a jednotlivé druhy kvetou postupně až do konce září.

Jiřiny, oblíbenkyně našich babiček

Jiřiny jsou stálice v našich zahradách, nedávno zažily veliký comeback a těší se stále větší oblibě. Kvetou rozmanitými a krásnými barvami i tvary. Kvety jsou často velké jako dlaň a v zahradách je rozhodně nepřehlédnete. Těšit se z nich můžete až do prvních mrazů, pokud je teplý podzim i začátek zimy, klidně vám budou dělat radost až do konce listopadu. Ve vázané kytici se budou skvěle vyjímat jako solitér i jako bohatá jednodruhová vazba.

Zdroj: Reportáž Receptář prima nápadů; living.iprima.cz; www.ireceptar.cz; abecedazahrady.dama.cz; www.zahrada-magazin.cz

Tagy: