Romantiku v zahradě vykouzlí květiny se zvonečkovými květy

Kdo by neznal zvonky. Oblíbená květina, která nechybí snad na žádné zahradě nebo za oknem. Zvonkovitý typ květu je velmi atraktivní, většinou nám evokuje něžnou krásu s romantickou atmosférou. Typ květu připomínající malý zvoneček ale nemají jenom zvonky a rostliny z čeledi zvonkovitých (Campanulaceae), najdeme jej i u celé řady dalších květin.

Zvonek (Campanula)

Zvonků je velké množství druhů. Charakteristickým rysem kromě typu květu je i krásná modrá barva. Řada nízkých druhů patří k oblíbeným skalničkám. K těm nejkrásnějším patří zvonek karpatský (Campanula carpatica), zvonek dalmatský (Campanula Portenschlagiana) a zvonek lžičníkolistý (Campanula cochleariifolia). Skalkové zvonky vytváří pěkné, kompaktní a husté polštáře, které kvetou na přelomu jara a léta. Mají rády propustnou půdu a zásadité pH. Preferují polostinné, ale nevysychavé stanoviště.

K vyšším zvonkům, které jsou ideální i k řezu patří dvouletý zvonek prostřední (Campanula medium), který se pěstuje v modré, bílé a růžové barvě. Vytváří vzpřímené stonky, které dorůstají 70-90 cm. K vytrvalým zvonkům patří zvonek broskvolistý (Campanula persicifolia) nebo zvonek bělokvětý (Campanula lactiflora).

Jejich nároky jsou podobné jako u skalkových zvonků, vždy je ale chytré si při pěstování konkrétního druhu informovat o případných specifických požadavcích. V bytě za okny se s oblibou pěstuje tradiční zvonek stejnolistý (Campanula isophylla), a to ve dvou formách – s modrými nebo bílými květy. Modré zvonky najdeme pod označením „ženich“, bílé „nevěsta“. Preferují chladnější a světlé stanoviště. Dobře se jim daří na okně v ložnici nebo mezi dvojitými okny starších bytů.

Konvalinka vonná (Covallaria majalis)

Je to nádherná jarní květinka, které u nás roste volně v přírodě, nejčastěji v podrostu listnatých lesů. Konvalinky se ale dají pěstovat i na zahradě, nepřenášejme si ale rostliny z lesa, vždy si je koupíme v zahradnickém obchodě. Zahradní formy mají i pěkné kultivary s růžovými nebo poloplnými květy. Nejvhodnějším stanovištěm pro konvalinky jsou polostinná, vlhčí stanoviště s mírně zásaditým pH. Nejlépe se pěstují v podrostu listnatých keřů a stonky delší dobu ponořeny, obsahuje výluh jedovatých alkaloidů. Při manipulaci s konvalinkami si vždy dobře umyjme ruce mýdlem.

Kokořík mnohokvětý (Polygonatum multiflorum)

Je lesní bylina s nenápadnými, ale půvabnými bílými zvonečky. Má podobné nároky, jako mají konvalinky. Kvete na jaře v období května, preferuje polostinné  stanoviště a lehce zásaditou půdu.

Řebčík (Fritillaria)

Krásné zvonovité květy má i řebčík. Řebčík královský (Fritillaria imperialis) je vyšší, statná cibulovina, kvetoucí z jara ve stejnou dobu jako tulipány a narcisy. Barva  květů je nejčastěji oranžová, žlutá nebo červená. Krásným druhem je i řebčík kostkovaný (Frittilaria meleagris), který je nižší a často se pěstuje ve skalkách. Řebčíky mají rádi propustnou půdu obohacenou humusem. Nejčastěji je vysazujeme do smíšených záhonů v lehkém polostínu, nízké druhy pak do skalek.

Boubelka velkokvětá (Platycodon grandiflorus)

Zvonku je velmi podobná boubelka. Její květy jsou doslova nádherné, veliké, o něco více otevřené, než je u zvonků. Barva může být blankytně modrá růžová nebo bílá. Boubelka vyžaduje slunečné stanoviště a sušší, propustnou hlinitopísčitou půdu. Na zimu je vhodná přikrývka, která chrání před zimním přemokřením. Rostlina nemá ráda hluboké okopávání a přesazování. Dobře se ale pěstuje i v nádobách, proto ji můžeme pěstovat na balkoně.

Cibuloviny

K dalším rostlinkám s pěknými zvonečky patří i drobné jarní cibuloviny jako jsou bledule a sněženky. Vysazujeme je raději do skupin po větším množství cibulek. V květu pak daleko lépe vyniknou. Krásné jsou i v trávníku nebo pod keřovými skupinami či stromy. Oba druhy jsou plně mrazuvzdorné, nemusíme je nijak přikrývat, ani chránit před mrazem. Kvetou velmi brzy na jaře a patří k milým poslům jara.

Popínavky

Také  mnohé popínavé rostliny mají krásné zvonkovité květy. K velmi pěkným a snadno pěstovatelným druhům patří plamének (Clematis). Má celou řadu typů a forem a máme opravdu z čeho vybírat. K půvabným a jemným druhům patří Clematis integrifolia Gazelle, který se hodí na popnutí trelážových konstrukcí a plotů.

Tip:

  • Pokud máte zvonečky v oblibě, můžete si příští rok vysázet pěkný zvonkový záhonek nebo truhlík.
  • Vždy sesazujeme rostlinky s podobnými nároky na pěstování a samozřejmě respektujeme životní cyklus rostlin. Vždy je výhodnější pěstovat jednoleté druhy spolu a stejně tak i dvouletky a trvalky.
Tagy: