Už rozdala přes čtyři miliony útulkům: Organizace ale pomáhá dál

Spolek Běhejme a pomáhejme útulkům, který pomáhá týraným a opuštěným zvířatům v České republice od roku 2014, od nás již znáte. I zakladatele Petra Sokolíka, kterého k nápadu uspořádat na podporu opuštěných psů běh/procházku přivedl článek o Zdeňku Svěrákovi, který zakládal Běh pro Paraple.

Záčátky nebyly růžové

Prvního běhu se zúčastnilo ve Stromovce 26 lidí a vybrali mezi sebou 4 000 Kč.  Účastníkům se ale myšlenka akce líbila a příští rok vzali s sebou své kamarády a známé. Dnes charitativní běh/procházku navštěvuje v Praze okolo 1 500 lidí a desítky pejsků. Pomáhat útulkům se jezdí i do dalších měst, jako je Brno, Jablonec nad Nisou či Liberec, Klášterec nad Ohří, Opava, Plzeň.

Za období svého působení organizace pomohla 146 útulkům částkou 4 093 174 korun

„Celý projekt vedu sám, ve volném čase a společně s přáteli, kteří mi pomáhají akce organizovat. Bylo mi líto, že nemohu pomáhat i v dalších městech. Proto mě napadlo vymyslel projekt DEN ZVÍŘAT, který pomáhá všude a všem. DEN ZVÍŘAT je celorepubliková sbírka, která probíhá během září (končí 4. října) a pomáhá nejen psím a kočičím útulkům, ale zařízením starající se o týrané koně nebo hospodářská zvířata. Vloni se vybralo 1 177 199 Kč a rozdělilo mezi 112 neziskových spolků z celé ČR,“ popisuje Petr.

PŘÍBĚH. Hodně lidí se mě ptalo, jak vznikla akce Běhejme a pomáhejme útulkům. Bylo to před 6 lety a šlo o spojení touhy...

Posted by Běhejme a pomáhejme útulkům on Thursday, October 10, 2019

Den Zvířat jsme se rozhodli podpořit i my v našem pořadu Prima Mazlíček, už loni jste tak mohli vidět video ambasadorů projektu. Hlavním vypravěčem je herec Ivan Trojan, dále ale můžete vidět Bena Cristovaa, Patricii Pagáčovou, Alici Bendovou, Davida Svobodu, Evu Samkovou, Davida Krause, Jana Musila, Ljubu Krbovou a Ondřeje Neffa. Většinu z nich také v pořadu Prima Mazlíček Honza Šťastný vyzpovídal anebo teprve vyzpovídá. „Společným snem je vytvořit pro zvířata transparentní sbírku podobnou té „tříkrálové“, kterou lidé podporují, věří jí,“ říká Petr.

Kde už se díky vašim pravidelným příspěvkům pomohlo

Spolek zaplatil 36 673 Kč na úhradu veterinárních výdajů za pejsky z množírny útulku Dočasná či dlouhodobá péče LOZ Písek. Tento otřesný nález pejsků nastal po smrti majitelky. Strašné je, že nikoho nezajímalo, že mají ve vsi množírnu, kde bylo až 80 psů. Nikdo neví, čím vším si museli pejskové projít. Všichni byli odvezeni do bezpečí a řada z nich má dnes nový domov, kde konečně pocítili, co je to láska. Adoptovaní pejsci z množírny jsou jako štěňata, neumí vůbec nic. Musíte být trpěliví a postupně je naučit hygienu, chůzi na vodítku a poznávání světa okolo nich. Většina z nich byla v uzavřeném malém prostoru, kde vykonávali potřebu, jedli a dívali se celé dny přes mříže.

Dále spolek zaplatil operaci vyhřezlé plotýnky ostonského teriér Badýska za 40 000Kč, kterého přijal spolek Tety v akci. Již v útulku bylo na první pohled znát, že není něco v pořádku se zadníma nohama. Moc ho neposlouchají. CT vyšetření ukázalo čtyři vyhřezlé plotýnky, ale bohužel jen jedna z nich je operovatelná. K Badýskovi se žádný majitel nahlásil, tak mu Běhejme a pomáhejme útulkům pomohl díky pravidelným příspěvkům. Operace se zdařila a budeme věřit, že mu tato operace usnadní pohyb.

Psí útulek Zelené Vendolí přijal v nedávné době do útulku 12 pejsků. Všichni pejsci byli z jednoho místa, trpěli nadváhou, nebyli zvyklí na obojek a na vodítko, nikdy nechodili na procházky. Byli vystrašení, ale opravdu mazlíci. Bohužel i tento útulek na tom kvůli  koronavirové pandemii není finančně nejlépe, a proto spolek pomohl částkou 25 000 Kč na veterinární prohlídku a podpořil činnost spolku

Nedávno organizace pomohla částkou 30 000 Kč Azylu Gaia Hanušovice. Tento kočičí azyl vede paní Vrábelová, která je již v důchodu. Dříve se starala o starší lidi v charitě, kde všechno vlastně začalo. Když některý z klientů odešel a zůstalo po něm nějaké zvířátko, vzala si ho paní Vrábelová domů. Stejně tak, když jezdila na pochůzky a viděla někde nějaké opuštěné zvíře. Začala je brát domů do tepla na půdu a časem jich začalo přibývat. Aktuálně mají něco okolo 90 kočiček a koťátek, a číslo stále roste.

Pomáhat ale můžete i celoročně, a to díky nastavení trvalého příkazu.

Tagy: