sledujeme živě

V Almaty se znovu střílelo. Kazašský režim zadržel expremiéra a viní ho z velezrady

Souhrn událostí

  • V Almaty se v sobotu opět střílelo.
  • Vládní režim zadržel expremiéra Kasima Maksimova a viní ho z velezrady.
  • USA stahují z Almaty část svého konzulátu.
  • Prezident Tokajev situaci řeší s ruskou hlavou státu Putinem.

Také v sobotu pokračoval v Kazachstánu turbulentní vývoj událostí, které odstartovaly masové protesty obyvatel. V Almaty byla ráno znovu slyšet střelba. Spojené státy začaly zvažovat částečnou evakuaci ambasády a kritizovaly ruskou intervenci. V Kazachstánu mezitím zadrželi expremiéra země.

Kazachstánské ministerstvo vnitra oznámilo, že od počátku nepokojů bezpečnostní složky zadržely přes 4 400 lidí. Mezi zadrženými jsou i cizinci, kteří zřejmě pocházejí z okolních států.

Kazachstánská bezpečnostní rada v sobotu ráno informovala, že policie zatkla bývalého šéfa kontrarozvědky a někdejšího premiéra Karima Masimova. Masimov, který velel tajné službě od září roku 2016 a zastával funkci premiéra v letech 2007 až 2012 a 2014 až 2016, byl s dalšími osobami zadržen podle prohlášení již ve čtvrtek a čelí vyšetřování z vlastizrady.

Podle agentury TASS v hlavním městě v sobotu ráno znovu začalo fungovat pevné připojení k internetu, to mobilní bylo nefunkční. Připojení k internetu přestalo fungovat v pátek. Podle ministerstva obchodu obchodní řetězce v pěti velkých kazachstánských městech začaly znovu přijímat platby kartou.

„Američtí občané by si měli být vědomi toho, že násilné protesty mohou výrazně ovlivnit konzulární služby poskytované velvyslanectvím Spojených států, a to včetně pomoci americkým občanům, již odjíždějí z Kazachstánu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. To umožní „dobrovolný odchod“ zaměstnancům konzulátu v Almaty, pokud nejsou nezbytní pro řešení mimořádných situací a chod pracoviště. Odjet budou smět i všichni rodinní příslušníci amerických zaměstnanců a diplomatů.

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých a stovky zraněných. Protesty vypukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak zdvojnásobily, což se dotklo většiny motoristů v regionu.

Tagy:
Vladimir Putin armáda střelba evakuace ambasáda násilnosti Kazachstán USA Rusko Kasym-Žomart Tokajev Nursultan Nazarbajev Nur-Sultan Almaty