V areálu elektrárny na Chomutovsku rostou tuny rajčat. Pěstitelé využívají odpadní teplo

Přímo v areálu hnědouhelné elektrárny v Tušimicích na Chomutovsku vznikla rajská zahrada. V obřích sklenících tu rostou tuny českých rajčat. Jak náročné je jejich pěstování, zjišťoval štáb CNN Prima NEWS.

Dva obří skleníky stojí na místě bývalé zbořené elektrárny. Před vstupem do nich musí dotyčný projít důkladnou dezinfekcí, aby rajčatový porost neonemocněl. O rostliny se tu stará 75 zaměstnanců. Všichni musí být nekuřáci. „Na cigaretách žije tabákový virus, který je pro rajčata velmi nebezpečný,“ vysvětlil pěstitel Lukáš Rázl.

Blízkost tušimické elektrárny se nabízí, skleníky využívají její odpadní teplo a elektřinu. Rajčata se pak pěstují speciální technologií, takzvanou hydroponií. „Rajčata koření v kokosových rohožích, jsou neustále průběžně zalévána a celý proces je řízený počítačem. Je to velice moderní způsob, řekl bych že jde o digitalizaci v zemědělství,” podotkl pěstitel.

Rajčata v Tušimicích rostou na ploše sedm a půl hektaru. Roční produkce rajčat odtud se pohybuje kolem 6 500 tun.

Rajčata nemají v lednici co dělat

Inspiraci v pěstování našel pěstitel Lukáš Rázl v zahraničí. Na česká rajčata nedá dopustit. „Pokud je vezete z Maroka, tráví týden na cestě. Rajčata vypěstovaná v Čechách dostanete na krám do 24 hodin od utržení,“ popsal Rázl. Do budoucna připravuje další skleníky pro pěstování okurek a paprik.

A čeho by se české hospodyňky měly při uskladňování rajčat vyvarovat?

„Pro rajčátka je nejlepší je dávat na temné místo, s teplotou 10 až 15 stupňů Celsia. Určitě, prosím, nedávejte rajčata do lednice, ztratí veškerou chuť a budete mít jenom červenou hmotu, která nebude nijak chutnat,“ poradil Rázl.

Tagy: