Zabránily sebevraždě i krádeži. Dětský čin roku slaví 20 let, hledá hrdiny mezi nejmladšími

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit tuto myšlenku vznikl před 20 lety projekt Dětský čin roku, který inspirující příběhy šíří mezi veřejnost. Letos jubilejní ročník nabídne několik novinek, soutěžit mohou děti v sedmi kategoriích. Loni v té nejvzácnější – záchrana lidského života – vyhrála Zuzana, která zabránila sebevraždě své třináctileté kamarádky Samandry.

Svědectví o síle dobra v srdcích těch nejmladších podává projekt Dětský čin roku, který oceňuje někdy zdánlivě malé, ale zároveň nesmírně významné činy dětí, které by často zůstaly v anonymitě. Vybízí je, aby příběhy o dobrých skutcích a pomoci sepsaly, sdílely a tím zdůraznily jejich význam.

ČTĚTE TAKÉ: Navzdory postižení se Erik snaží žít běžný život. Radost mu dělají tábory, prosí o pomoc

Ne všechny příběhy, které děti prožily, někomu zásadní měrou změnily život – byť i takové se v projektu objevují. Může se jednat o pouhou laskavost či pomoc někomu z okolí, dobrovolnické aktivity, péči a společnost pro seniory či například podporu lidí v nesnázích. Za uplynulých dvacet let se v projektu objevily již tisíce příběhů.

Pomoc má různé podoby

Jubilejní 20. ročník odstartoval 2. března, příběhy mohou děti zasílat až do 30. září. O konečném vítězi nakonec rozhodují samotné děti, které budou vybírat z pěti semifinálových příběhů v každé kategorii – ty vybere odborná porota. Slavnostní vyhlášení se nakonec tradičně 12. prosince uskuteční na Staroměstské radnici v Praze.

V roce 2023 tomu nebylo jinak. Vítězem v kategorii Záchrana lidského života se stal silný příběh třináctileté Samandry, která se několikrát během dne pokusila spáchat sebevraždu. Nebýt její kamarádky Zuzany, která ji v jejím počínání vždy zastavila a zavolala pomoc, mohlo mít vše tragické následky.

Zbylých šest vítězů – v kategoriích Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc na netu a Pomoc starším lidem – představilo méně dramatické zážitky. Třináctiletý Jakub například v kategorii Pomoc na netu zachránil svou babičku před podvodníky, kteří ji chtěli okrást o úspory pod záminkou získané odměny. Desetiletá Anežka pak v kategorii Pomoc ostatním vyhrála s příběhem, když společně se svou sestrou darovaly vlasy na výrobu paruk pro potřebné.

S jubilejním výročím se do projektu zapojují i noví partneři. Nově bude kategorii Dobrý nápad zaštiťovat hlavní partner, společnost Mattel. „Všichni se svým dětem snažíme předat, co je správné, a na Dětském činu roku je nejlepší právě to, že přímo děti jsou samy sobě vzorem toho, co představuje dobro. Je to výjimečný projekt, který má za cíl ocenit dětské hrdiny a inspirovat tak další, nejen děti,“ uvedl v tiskové zprávě za Mattel Marek Somol.

K Dětskému činu roku se od letošního ročníku připojuje také výrobce kuchyní Oresi, který bude mít patronát nad kategorií Pomoc ostatním; společnost Kores, výrobce školních a kancelářských potřeb, nebo společnost Terranova.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vojtíšek se narodil se vzácným syndromem, s nepřízní osudu bojuje pět let. Vznikla sbírka

„Výročí dvaceti let tohoto speciálního projektu je důkazem, že dobro bylo, je a věřím, že stále bude dětem vlastní. Že pomoc, ohleduplnost a soucit jsou přítomny v jejich životě. Projekt nás také učí, jak je důležité hodnoty, jako jsou solidarita, vzájemnost a lidskost, podporovat i mezi novými generacemi,“ uvedla Miroslava Plánková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku a ředitelka marketingu Whirlpool ČR a SK.

Právě společnost Whirlpool ČR je hlavním organizátorem akce. Projekt však podporuje i řada známých osobností – čestným předsedou Nadačního fondu Dětský čin roku a patronem je herec a moderátor Aleš Háma. Mezi další patří Jan Révai, herečka Jitka Čvančarová, zpěváci Petra Černocká a Zbyněk Drda, vícenásobný paralympionik a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek a mnoho dalších.

ČTĚTE TAKÉ: Střet vlaků, který změnil životy. Na pomoc zesnulým a obětem v Pardubicích vznikla sbírka

Do projektu pro rok 2024 se mohou děti již přihlašovat, stačí zaslat svůj nebo kamarádův příběh o dobrém skutku buď on-line nebo poštou, další pravidla jsou uvedena na webových stránkách. Autoři vítězných příběhů v každé kategorii budou odměněni nejen nevšedním zážitkem při slavnostním vyhlášení, ale také diplomem, věcnými dárky od partnerů projektu a šekem v hodnotě 10 000 korun pro svou školu na nákup školních pomůcek.

Tagy: