Verstappen triumfoval v Baku. Leclercovi se začalo kouřit z motoru a do cíle nedojel

Úřadující mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 a po odstoupení rivala Charlese Leclerca z Ferrari navýšil vedení v čele šampionátu na 21 bodů. Nizozemský jezdec Red Bullu triumfoval na trati v Baku před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, který se posunul na druhou příčku pořadí MS. Třetí dojel George Russell z Mercedesu.

Vítěz sobotní kvalifikace Leclerc doplatil ve 20. kole na poruchu motoru a musel odstoupit z vedoucí pozice. Monacký jezdec nedokončil ze stejného důvodu druhý z posledních tří závodů. Na konci května také vzdal Velkou cenu Španělska. Nově ztrácí na lídra Verstappena 34 bodů. Černý den Ferrari podtrhl i jeho týmový kolega Carlos Sainz, jenž už v devátém kole odstoupil kvůli problémům s brzdami.

Čtyřiadvacetiletý Verstappen stanul na stupních vítězů v Baku poprvé v životě a vyhrál čtvrtý z posledních pěti závodů. Rodák z Hasseltu zaznamenal páté vítězství v sezoně a 25. v kariéře. Red Bull oslavil třetí double v tomto ročníku, druhý za sebou a zvýšil náskok v čele Poháru konstruktérů na 80 bodů.

Start vyšel nejlépe Pérezovi, který se v první zatáčce natlačil před vítěze kvalifikace Leclerca a dostal se do vedení. V devátém kole odstoupil kvůli potížím s brzdami Sainz a vedení závodu aktivovalo režim virtuálního safety caru. Na to zareagoval Leclerc, který přezul na novou sadu tvrdých pneumatik. Naopak Pérez s Verstappenem zůstali na trati a Monačan se vrátil až za nimi. Na čtvrté místo se posunul Russell z Mercedesu.

Dvaatřicetiletý Pérez začal postupně doplácet na opotřebené gumy a Verstappen se na něj brzy dotáhl. Vedení Red Bullu pak dalo Mexičanovi pokyn, aby s týmovým kolegou nebojoval, a úřadující mistr světa ho v patnáctém kole snadno předjel. Oba piloti Red Bullu poté zajeli pro novou sadu gum, vrátili se za Leclercem a chystali se na stíhací jízdu.

K té ale nedošlo, neboť ve 20. kole se začalo Leclercovi kouřit z motoru. Monačan zajel rovnou do boxů, kde vůz odstavil. „Během jízdy jsem něco zaslechl. Musíme se na to podívat, aby k tomu už nedocházelo. Těžko najít správná slova, abych to popsal. Je to zklamání a hodně to bolí,“ řekl Leclerc pro Sky Sports.

Potíže měli i další jezdci využívající motor Ferrari. Ze závodu odstoupili kvůli technickým potížím také Čou Kuan-jü z Alfy Romeo a Kevin Magnussen z Haasu. Verstappen s Pérezem v čele již žádné drama nedopustili a dojeli si pro další double. Za třetím Russellem z Mercedesu skončil jeho týmový kolega Lewis Hamilton.

Na bodované sedmé příčce dojel Fernando Alonso z Alpine, jenž se dnes stal pilotem s nejdelší kariérou v F1. Čtyřicetiletý Španěl se v MS pohybuje už 7 770 dní a překonal dřívější maximum Michaela Schumachera (7 763). Mistrovství světa bude pokračovat příští týden Velkou cenou Kanady.

Tagy:
Baku Ferrari Mercedes-Benz Formule 1 Red Bull Max Verstappen Sergio Pérez George Russell Carlos Sainz Jr. Grand Prix Španělska