Pobodal v Brně náhodnou kolemjdoucí. Špatně se na mě podívala, hájil se muž před soudem

Jakub N. v centru Brna obodal náhodnou ženu

Muž v centru Brna pobodal ženu, soud ho poslal za mříže

Krajský soud v Brně poslal na 11 let do vězení za pokus o vraždu Jakuba Náplavu, který loni v září na frekventované lávce v centru Brna pobodal náhodnou kolemjdoucí. Napadená nezemřela jen díky včasnému zásahu zdravotníků a rychlé operaci. Verdikt vynesl soudce Petr Jirsa. Muž stráví trest ve věznici s ostrahou. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Soud muži uložil nižší trest pod zákonnou hranicí, hrozilo mu od 12 do 18 let. Tribunál přihlédl k dosavadní beztrestnosti muže a k faktu, že se přiznal. „Prohlásil vinu, prokázal k tomu postoj. Vyjádřil lítost, omluvil se poškozené,“ řekl Jirsa. Odsouzený dále musí uhradit přes 300 tisíc korun zdravotní pojišťovně za náklady na léčbu ženy. Stejnou částku musí uhradit napadené ženě.

Kvůli přiznání viny se soud nemusel detailněji zabývat důkazy. Vyslechl jen soudní znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie. Podle nich Jakub N. netrpí žádnou psychózou, sexuální poruchou nebo poruchou osobnosti a intelekt má v širším pásmu normy.

Podle znalkyň byl čin zkratovou reakcí, vliv na to měla i porucha přizpůsobení, kterou muž trpěl asi měsíc v důsledku reakce na sebevraždu jeho tehdejší partnerky. Znalkyně uvedly, že z hlediska medicíny není muž nebezpečný, ale ze společenského hlediska je vysoké riziko recidivy. Proto doporučily intenzivní psychoterapii. Šestadvacetiletý muž před soudem uvedl, že činu lituje, chce na sobě pracovat a terapii bude podstupovat i po výkonu trestu.

Oběť měla velké štěstí, bez včasné pomoci a operace by nejspíš zemřela. Devět měsíců po útoku mladá žena přišla osobně na hlavní líčení s agresorem, který jí tehdy obrátil život vzhůru nohama. Jakub N. na bezbrannou 25tiletou cizinku zaútočil prý proto, že se na něj měla špatně podívat a přitom rozhodila rukama. Proto ji několik stovek metrů sledoval a poté bodl. Sám řekl, že neví, proč to udělal, před soudem činu litoval.

Případ se stal loni v září na lávce nad čtyřproudovou komunikací v ulici Koliště. Muž přistoupil k cizince, kterou neznal, a zezadu ji bodl do zad nožem s čepelí dlouhou 18 centimetrů. Zasáhl její levou plíci, kterou museli lékaři operovat. Podle soudu by zranění bez zásahu zdravotníků vedlo ke smrti.

Tagy: