V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi. Nejvíce nakažených je v Praze

Opičí neštovice

První úmrtí s opičími neštovicemi

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi, vyplývá z dat, která země hlásí do Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Upozornil na to web iDnes.cz. Fakultní nemocnice Bulovka později upřesnila, že příčinou úmrtí pacienta tato infekce nebyla, i když jí trpěl. Podle údajů ECDC bylo v ČR do 20. září nahlášeno 66 případů opičích neštovic. Další úmrtí nakažených opičími neštovice nahlásily do evropské databáze Belgie a Španělsko.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob informaci potvrdil. „Pacient zemřel na pneumonii, tedy zánět plic, a měl další choroby včetně HIV,“ uvedl. „Infekce opičími neštovicemi u tohoto pacienta proběhla již před několika týdny a nebyla příčinou úmrtí,“ doplnila Fakultní nemocnice Bulovka, kde byl hospitalizovaný.

Podle dat ministerstva zdravotnictví z minulého týdne bylo v Česku celkem 66 případů opičích neštovic. Z toho 52 v Praze a 14 v sedmi dalších krajích. Pět nemocných bylo ve Středočeském kraji, tři v Jihomoravském a dva v Ústeckém kraji. Po jednom případu pak úřady evidují v Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém a Zlínském kraji.

Opičí neštovice

  • Název pochází od makaků, u nichž se nemoc objevila poprvé v 50. letech minulého století
  • K nákaze dochází při kontaktu s infikovanými zvířatymateriálem (ložní prádlo, oblečení) a mezi lidmi. Zde se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem
  • Mezi příznaky patří: vysoké teploty až horečky, bolest svalů, pocit únavy, dušnost a vyrážka-puchýřky
  • Proti nemoci neexistuje cílená léčba, podpůrně se užívají antivirotika
  • Prevenci by mohlo představovat očkování proti pravým neštovicím

Epidemiolog Roman Prymula již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS varoval, že se případy tohoto virového onemocnění vyskytují především u mužů, kteří měli sexuální styk s jiným mužem. „Případná opatření by se měla soustředit právě na tyto skupiny. Měla by probíhat minimálně nějaká osvěta. Otázkou ale je, jak by byla účinná. I když se o příznacích ví, zřejmě ani to neodradí tyto jedince od bližšího kontaktu,“ dodal tehdy epidemiolog.

První případy se v Česku objevily na konci května, souvisely s cestou na hromadnou akci v zahraničí. Z padesátky nakažených v Praze hygienici nedávnou cestu do zahraničí při epidemiologickém šetření zjistili zhruba u poloviny. Minulý týden se potvrdila i první nákaza dítěte v mateřské škole. Podle hygieniků se dítě nenakazilo v rodině, infekce souvisí zřejmě s dovolenou ve Španělsku.

Téměř 20 tisíc případů

Hygienici upozornili na to, že podle poznatků Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) může k nákaze dojít i kontaktem s materiály, na jejichž povrchu se nachází virus, například oděvy, nádobí nebo hygienické potřeby.

Nemoc se původně vyskytovala v zemích střední a západní Afriky, od jara letošního roku se šíří i v Evropě a USA. Z údajů ECDC rovněž vyplývá, že od začátku epidemie opičích neštovic bylo k 20. září 2022 hlášeno 19 827 potvrzených případů z 29 zemí EU a EHP. Celkem 47 případů bylo hlášeno ze tří zemí západního Balkánu a Turecka. Nejvyšší kumulativní počty byly hlášeny ze Španělska, Lucemburska a Portugalska.

Tagy: